Висшата лига може да блокира сделката за продажбата на Нюкасъл Юнайтед


Н. Гавазов

Висшата лига може да блокира сделката за продажбата на Нюкасъл Юнайтед

Сделката за смяна на собствеността върху Нюкасъл се намира в голяма опасност след критичния доклад на Световната търговска организация (СТО).

Припомняме, че Суверенният фонд на Саудитска Арабия, зад който стои престолонаследникът на страната Мохамед Бин Салман,  чака от няколко месеца Висшата лига да одобри сделката за придобиването на Нюкасъл от Майк Ашли за 300 милиона паунда.

И сега Висшата лига има основателна причина да откаже на саудитците, които нанесоха значителни финансови щети на английския футбол, подкрепяйки разпространението на пиратски предавания.

В доклад, публикуван от СТО, се казва, че "видни саудитци“ стартираха и подкрепиха пиратската услуга beoutQ, която, използвайки сателит и интернет, предоставяше нелегален достъп до спортни предавания, включително мачове от Висшата лига.

В миналото Висшата лига, ФИФА, УЕФА, Ла Лига и Бундеслигата многократно се опитваха да разрешат проблема с пиратските предавания в съдилищата на Саудитска Арабия, но всеки път случаят беше блокиран от правителството.

Добавяме, че правата за излъчване на мачове от Висшата лига в Близкия изток принадлежат на катарския телевизионен канал beIN Sports, който плати 400 милиона паунда за тригодишен пакет.

  Сподели
403