Сделката за продажбата на Нюкасъл е под сериозна заплаха


Н. Гавазов

Сделката за продажбата на Нюкасъл е под сериозна заплаха

Сделката за промяна на собствеността в Нюкасъл се намира  в сериозна опасност поради твърденията на Световната търговска организация (СТО) срещу Саудитска Арабия заради връзките на страната с пиратски излъчвания на спортни събития, включително мачове от Висшата лига.

Напомняме, че от няколко седмици Висшата лига разглежда сделката за покупката на "свраките" от Суверенния фонд на Саудитска Арабия от Майк Ашли за 300 милиона паунда.

Според The ​​Guardian, СТО трябва да публикува подробен доклад от 130 страници в средата на юни, но организацията вече е установила, че има пряка връзка между Саудитска Арабия и beoutQ.

Преди това ФИФА, УЕФА, Висшата лига, Ла Лига и други спортни организации многократно се опитваха да отправят претенции към beoutQ по отношение на достъпа до пиратски предавания, но всеки път случаят приключваше от спирачките на саудитците.

Спортните организации се обърнаха към девет местни юридически фирми, но всяка една от тях отказва да представлява интересите на законния притежател на авторските права в съда. Ескалацията на конфликта доведе до факта, че СТО беше принудена да се намеси.

Присъдата на СТО означава, че саудитските власти всъщност покриват beoutQ, причинявайки значителни щети на Висшата лига и други спортни организации и сега това може да стане причина да блокира сделката за Нюкасъл.

  Сподели
98