Венгер призовава да се отслабят правилата на финансовия феърплей


Н. Гавазов

Венгер призовава да се отслабят правилата на финансовия феърплей

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер се застъпи за облекчаване на правилата на финансовия феърплей (ФФП).

По време на престоя си в Северен Лондон, Венгер бе известен като голям привърженик на ФФП. Арсен наблюдаваше с известна завист бързата трансформация на Челси под Роман Абрамович и Манчестър Сити при шейх Мансур, докато самите "артилеристи" можеха да изразходват само това, което печелят.

Но сега, особено в контекста на пандемията на коронавирус, на Венгер изглежда, че ФФПP ограничава инвестициите във футбола и е защитен механизъм за най-добрите европейски клубове.

"Отстоявам мерките за засилване на одитите на управлението на клуба, а не забраните и ограниченията.

Също така искам да бъдем по-отворени за инвестиции, докато ФФП не позволява това. Клубовете, които доминират Европа днес, са създадени чрез инвестиране в епоха, когато ФФП не е съществувал. Днес ФФПP не позволява на клубовете да правят инвестиции. Това не е нормално.

Тези правила са установили йерархия - исторически големите клубове стават все по-големи и по-големи и всички естествено се борят, за да гарантират, че правилата на ФФП се прилагат щателно за всички останали, за да не се допуска конкуренция.

Да контролираме управлението на клубовете - да, за да установим източниците на средства - да, но трябва да насърчаваме хората да инвестират във футбола. ФФП трябва да бъде по-гъвкав и приветстващ инвестициите", заяви Венгер пред L'Equipe.

  Сподели
124