Висшата лига договаря възобновяване на сезона превз юни


Н. Гавазов

Висшата лига договаря възобновяване на сезона превз юни

Висшата лига напредна значително в преговорите с британското правителство за възобновяване на футболния сезон през юни.

Според Daily Mirror, Висшата лига вече има предварително споразумение на най-високо ниво по отношение възобновяването на сезона през юни. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство очаква пикът на пандемията на коронавируса да премине през следващите няколко седмици, а с настъпването на лятото ще може отново да се играе футбол - но със строги ограничения.

Клубовете от Висшата лига обсъждаха  този план дълго време по време на срещата си миналия петък и  единодушно се съгласиха да се върнат на футболното игрище през юни, ако ситуацията с коронавируса се подобри, както се очаква.

Ако ситуацията се развива според негативен сценарий през следващите шест седмици, тогава датата за възобновяването на сезона във Висшата лига ще трябва да бъде изтласкана още повече.

Британското министерство на здравеопазването обаче не очаква изненади и смята, че пикът на пандемията е близък, като се разчита на ефекта на изолационния режим и препоръките за  социалната дистанция. Властите дори обсъждат идеята да пуснат зрители на трибуните, ако разпространението на заразата бъде напълно победено.

В същото време планът на Висшата лига предвижда само възобновяване на мачовете без зрители. Казаха на клубовете да започнат подготовка за завръщане в тренировъчните съоръжения през май.

Клубовете ще трябва да предприемат всички мерки за безопасност, изолирайки своите играчи от останалата част от публиката. Футболистите ще бъдат поставени в почти стерилни условия.

Висшата лига също не забравя и за феновете. Поради невъзможността да присъстват на стадионите, лигата е готова да позволи излъчването на някои мачове по обществената телевизия.

  Сподели
156