Сезонът в Англия може да бъде възобновен в началото на май


Н. Гавазов

Сезонът в Англия може да бъде възобновен в началото на май

Висшата лига може да бъде първото национално първенство в Европа, което ще бъде възобновено след спирането на сезона поради пандемията от  коронавируса.

В момента сезонът в английския футбол е спрян поне до 30 април, но Daily Mail в ексклузивен материал съобщава, че Висшата лига разработва амбициозен план за възобновяване на кампанията през  първия уикенд на май.

Клубовете от Висшата лига ще обсъдят този план през идния петък по време на видеоконференция. Те ще трябва да получат подкрепата на правителството, Министерството на здравеопазването и Асоциацията на професионалните футболисти.

Този сценарий е най-благоприятният от разглежданите в момента. Клубовете от Висшата лига се насочват  към него заради задълженията по договора с телевизията - ако останалите мачове от сезона бъдат отменени, участниците в топ английската дивизия ще получат по-малко от 762 милиона паунда от Sky, BT и чуждестранните оператори.

Ако този план бъде одобрен, сезонът във Висшата лига ще се възобнови през уикенда на 2-3 май и ще приключи на 12 юли - четири дни преди максимално допустимата дата в телевизионния договор, когато трябва да се изиграят всички мачове.

Разбира се, клубовете биха могли да проведат останалите мачове в по-гъст график, но Висшата лига специално предлага да се разтегне играта във времето в случай на заболяване на отделни играчи с коронавирус.

Важно е да се отбележи, че останалите мачове са предвидени да се проведат без зрители на трибуните.

  Сподели
202