Правителството на Абу Даби вероятно е спонсорирало Сити


Н. Гавазов

Правителството на Абу Даби вероятно е спонсорирало Сити

Правителството на Абу Даби, представлявано от собственика на клуба Шейх Мансур бин Саид и брат му Ал Нахиян, вероятно е бил тайният покровител на Манчестър Сити, съобщава The Guardian.

Източникът разбра, че част от спонсорските плащания от Etihad Airlines всъщност са преводи от брата на собственика на гражданите Ал Нахиян. Той е използвал авиокомпанията само за прехвърляне на средства и създаване на фиктивни финансови отчети, за да поддържа клуба в рамките на  финансовия феърплей.

Така през сезон 2015/2016 споразумението за спонсорство с Etihad посочи сума от 67.5 милиона британски лири, но всъщност компанията е платила  само около 8 милиона паунда от тази сума, а останалите пари са  прехвърлени от друга компания на шейха.

Също в този доклад е посочено, че извършвайки тези измами, Etihad е получил от правителството различни изключителни предимства, привилегии и удобни условия. Отбелязва се, че това е убило "здравословната" конкуренция в областта на въздушния транспорт в ОАЕ.

Като цяло, "Етихад" е направил трансфери в размер на 640 милиона долара по време на договора си със Сити.

Напомняме, че УЕФА отстрани Манчестър Сити от европейските турнири за нарушаване на правилата на финансовия феърплей в периода от 2012 до 2016 година.

  Сподели
195