Женският Челси влезе в историята


Н. Гавазов

Женският Челси влезе в историята

Женският футболен отбор на  Челси стана  първият клуб, който адаптира тренировките на своите футболисти към техните менструални цикли.

Тази инициатива, която бе предложена от старши-треньора на отбора Ема Хайс, може да окаже огромно влияние върху предотвратяването на контузии и тази иновация може да промени коренно по-нататъшната система на тренировки в женския футбол по целия свят. Включването на менструалния цикъл в тренировъчните режими може да помогне за контролиране на колебанията в теглото и да намали чувствителността към наранявания на меките тъкани, като увреждане на предните връзки.

"Честно казано, струва си да се каже, че съм треньор на жени в отрасъл, в който жените винаги се третират като малки мъже. Прилагането на каквото и да е, от рехабилитация до силова тренировка и кондициониране до тактика се основава на това, което правят хората. Отправната точка е, че сме жени и в крайна сметка всеки месец сме изправени пред нещо съвсем различно от мъжете. И ние трябва да разберем по-добре това, защото образованието ни не го е направило  в училище, на нас не ни бе казано за нашите репродуктивни системи. Опитваме се да намерим начин, който да подобри представянето ни", заяви Хайс.

  Сподели
196