Висшата лига ще проверява сделката между Евертън и Усманов


Н. Гавазов

Висшата лига ще проверява сделката между Евертън и Усманов

Ръководството на английската Висша лига възнамерява да проведе разследване срещу Евертън, след като клубът от Ливърпул продаде на компанията USM правото върху името на  новия си стадион за 30 милиона паунда (35,22 милиона евро), съобщава Daily Mail.

За подробно проучване на спонсорската сделка между Евертън и USM, чийто основен акционер е руският милиардер Алишер Усманов, настояха няколко клуба от Висшата лига. Усманов е бизнес партньор на Фархад Мошири, който притежава 68,6% дял от "карамелите".

Според правилата на Висшата лига,  размерът на спонсорския договор трябва да съответства на пазарната стойност, в противен случай той ще бъде принудително намален.

Източникът на публикацията, представляващ един от клубовете във Висшата лига, смята, че сделката между Евертън и USM е подобна на "финансов допинг“. Според него Усманов ще даде пари на "карамелите" под прикритието на спонсорско споразумение. Той също така посочи сходствата между сумата на договора и загубите на клуба в Ливърпул, които възлизат на 29,7 милиона паунда (34,87 милиона евро).

Новият стадион на  Евертън трябва да бъде открит не по-рано от 2023 година.

  Сподели
224