Романов възнамерявал да купи Ливърпул и да продаде Джерард


Н. Гавазов

Романов възнамерявал да купи Ливърпул и да продаде Джерард

72-годишният литовски бизнесмен Владимир Романов заяви, че неуспешната покупка на Ливърпул е основното разочарование от кариерата му в бизнеса.

Бизнесменът е известен във Великобритания преди всичко като собственик на шотландския Хартс  между 2005 и 2013 г., но с много  противоречива репутация.

От страна на Романов е имало опит за пробив и в английския футбол, чрез покупката на  Ливърпул за 200 милиона паунда. Романов обаче е бил подведен от своя бизнес-партньор Олег Дерипаска и в крайна сметка клубът от Мърсисайд премина в ръцете на американците Том Хикс и Джордж Жилет през февруари 2007 г.

"Моят Каунас тогава играе  с Ливърпул. Бяхме близо до споразумение. Договорих се с Дейвид Мурс, който беше техен президент, за покупката на  техния клуб за 200 милиона паунда.

По това време бюджетът ми в Хартс бе ограничен, но въпреки това  изготвихме предварителен договор. За съжаление финансовият ми партньор Олег Дерипаска не се съгласи да отпусне парите.

Казах му (Дерипаска), че веднага ще си върнем 120 милиона паунда, като продадем Стивън Джерард на Челси с Роман Абрамович. Той щеше да плати такива пари.

В крайна сметка те продадоха Ливърпул за 600 милиона паунда на американците. Това е най-голямото разочарование в моята бизнес кариера", заяви  Романов пред Edinburgh News.

  Сподели
237