Хасиендата


Н. Гавазов

Хасиендата

През миналата седмица Ливърпул изненадващо обяви, че е продължил контракта си с мениджъра Юрген Клоп. Тази новина наистина бе изключително изненадваща, защото по-рано през годината немецът даде ясно да се разбере, че възнамерява да сложи край на треньорската си кариера след три години. Или поне да си вземе голяма пауза. Нещата изглеждаха толкова ясни, че нямаше фен на мърсисайдци, който да не вярваше, че след две и половина години Стивън Джерард ще дойде на "Анфийлд" за да поеме управлението на тима.

Логично е да се попитаме, защо Клоп промени своето първоначално решение?

Причините са повече от достатъчни. И тук не става дума просто за скъп договор - според новото споразумение германецът ще печели 18 милиона паунда годишно в Ливърпул. По-скоро причините не са в него. В Ливърпул Юрген се чувства по същия начин както в предишния си клуб Борусия Дортмунд: безпрекословна власт, любов от страна на феновете, пълно доверие от ръководството и успешни резултати.

В клуба цари страхотна атмосфера, отборът успешно се представя в първенството. Разбира се, тук има и амбиция - Клоп все още има да свърши едно важно нещо, за което пристигна на Острова. Дори да изпълни задачата си, това никак не пречи на немеца да продължи работата си. Напротив. Когато в продължение на пет години строиш изцяло нов дом, а след това го обзаведеш  по свой вкус и сега ти остава само да работиш върху дребните детайли и текущи ремонти, наслаждавайки се на луксозната хасиенда – кой би искал да изостави такова бижу и да започне от нулата? Няма ли по-сладко нещо от това да изградиш нещо сам, отколкото да се нанесеш в друго луксозно жилище, където обаче дори батериите в банята са поставени според вкуса на друг?

Всеки има право да тълкува причините за решението на Клоп – емоционални или финансови – но основната е тази с аналогията на къщата.

Клубът също няма нужда да променя статуквото и то до степен, че накара легенда като Джерард да почакасъс завръщането си. Ливърпул за първи път от много време не се е радвал на толкова  изключително светли перспективи за собственото си съществуване. Милиони печалби, успешни спонсорски договори и сериозни шансове за спечелване на всеки голям турнир. В крайна сметка Ливърпул се превърна в проект, който привлича вниманието и накара много неутрални фенове да започнат да му симпатизират. И в много отношения това е заслуга на Юрген.

Впрочем, говорейки за Джерард, в деня, в който Ливърпул обяви за новата сделка с Клоп, Рейнджърс съобщи на официалния си сайт, че е удължил контракта си със Стиви. До лятото на 2024 година. И за последния лаик е очевидно, че тази акция е планирана и съгласувана от всички страни.

Вероятно ще се намерят и скептици, които ще припомнят последните сезони на Клоп в Борусия Дортмунд, изразявайки опасения от повторение на ситуацията на "Сигнал Идуна Парк". Тогава дортмундчани не попаднаха даже в топ 6, като преди това половин сезон се подвизаваха в долната част на таблицата. Разбира се, риск винаги съществува, а в света на футбола той никога не бива да се изключва. Но… в случая сравненията между сегашния и предишния клуб на Клоп са неуместни, защото разликата между Дортмунд и Ливърпул е огромна. Борусия редовно се обезкръвяваше от набезите на Байерн Мюнхен, освен това "жълто-черните" нямат мощта  на мърсисайдци, чието влияние не се ограничава само в рамките на Острова, а надхвърля пределите и на Европа. Финансовият аспект също не бива да се пренебрегва – Ливърпул с лекота плати 70 милиона за вратар, а това не може да си го позволи дори могъщият Байерн.

Относно перспективите пред връзката Клоп – Ливърпул, те са повече от оптимистични. Само за няколко години видяхме израстването на немеца, за когото зрелищният футбол остава приоритет, но по-голям приоритет е постигането на нужния резултат. Юрген се научи да мисли прагматично, а също така  успешно предава своите идеи, позитивизъм и ентусиазъм на всеки един играч от отбора. Сега съблекалнята на Ливърпул изглежда като едно голямо сплотено семейство, а всеки един футболист е наясно и убеден в своята роля в този сложен механизъм. За това не бива да ни изненадва, когато виждаме с какво усърдие Хендерсън работи в центъра на защитата, как Милнър се раздава в ролята на бек или Ориги на върха на атаката срещу Барселона. Виждаме колектив, който вярва на своя мениджър, вярва в силите си, вярва в успеха.

Не по-малко важно е това, че немецът активно се занимава  и с младите играчи. Според източници от "Анфийлд", мениджърът редовно следи развитието на младежите, лично контактува с тях и ги подготвя за основния състав. А трансферът на Минамино само показва, че немецът мисли за бъдещето.

"В момента имаме четирима фантастични играчи близки до основния състав: Райън Брюстер, Къртис  Джоунс, Харви Елиот и Неко Уилямс. Плюс Каомхин Калахър. Това са пет момчета, с които няма да имам проблеми да ги включа в отбора още утре", заяви Клоп.

Когато едно момче чуе такива думи от специалист като Клоп, то автоматично израства с една глава в ментално отношение. А когато попадне в правилната среда, то израства и в спортно-техническо отношение.

Ако трябва накратко да обобщим, сега на  "Анфийлд" имаме перспективна младеж, най-добрия централен защитник на планетата, две мощни крила, перспективни крайни защитници, най-добрия вратар в света, Мохамед Салах  и в добавка отличните Вайналдум и Фабиньо. И към всичко това добавяме треньорския гений на Клоп. От финансова гледна точка капитализацията на Ливърпул расте, а това означава по-голяма свобода за трансфери. Сега всяка една звезда ще има допълнителна мотивация да дойде в Ливърпул - при един от най-добрите треньори в света, в най-конкурентната и популярна лига на планетата, в отбор, който е постоянен претендент за трофеи.

Кой не би мечтал за такава хасиенда?

  Сподели
502