Бивш рефер разкритикува VAR


Н. Гавазов

Бивш рефер разкритикува VAR

Бившият рефер от  Висшата лига Кийт Хакет разкритикува съдийския корпус за използването на системата VAR.

Мачовете от миналия уикенд, включително срещата  Манчестър Юнайтед -  Ливърпул, само подхраниха  дискусиите за това какво прави VAR повече - добро или лошо.

Според Хакет, който бе рефер на ФИФА в периода  2004 до 2010 г., съдийският корпус трябва да направи някои промени в правилата за използване на VAR.

"В момента от съдийския корпус идва някакво високомерие, сякаш казват, че всяко от решенията е правилно.

Нека да разгледаме статистиката за миналия сезон. Майк Райли каза, че 82 процента от големите решения са правилни. Буквално това означава, че всяко пето голямо решение е грешно.

Сега имаме VAR и на теория трябва да станем по-добри, трябва да вземаме по-правилни решения.

Тогава той излиза и казва, че сме направили само четири грешки - всички трябва да изпаднат от смях след подобно изявление, защото кого лъже той? Четири грешки? А колко грешки имаше миналия уикенд? Не е имало нито една?

Нека бъдем честни - имаме работа с човешки същества и човешките същества винаги ще грешат. VAR е тук, така че правим по-малко грешки при оценяването на играта и се надявам да доведем процента на правилните  решения отвъд 90. Засега изобщо не сме близо до това.

Аз съм много позитивен относно използването на технологията в съдийството. Подкрепих VAR и ще продължа да го поддържам.

Все пак, най-малкото, Майк Райли и други трябва да анализират използването на системата и да попитат защо ние я използваме по различен начин, отколкото в други страни и на Световното първенство.

Защо решиха да не се използва монитор на терена? При други състезания по света използването на монитора е предписано в правилата на Международния съвет на футболните асоциации.

Нека го направим. Нека всички знаят какво е причинило забавянето, но решението ще бъде по-точно, отколкото в момента.

Това е моят коментар. Използването на ВАР от съдийския корпус има своите недостатъци в момента. Грешките не се коригират, защото реферът не наблюдава повторенията на монитора от терена.

В допълнение, те се нуждаят от помощта на спортен психолог, за да променят отношенията на рефера и неговите помощници от видео студиото. VAR трябва да има увереността да каже на колегата си: "Грешите - погледнете повторението". За да избегнете тези хубави фрази:  "Да, всичко е наред. Това не е фал, приятел. Постъпихте правилно, отлична работа". По този начин те се заблуждават взаимно.

Така че това е вторият момент - връзката между съдията и VAR. Те трябва да бъдат по-силни, по-строги. Трябва да имат колективно желание да вземат правилните решения, без да оставят никакво съмнение", заяви Хакет.

  Сподели
295