Юнайтед укрил смърт на фен на „Олд Трафорд”


Н. Гавазов

Юнайтед укрил смърт на фен на „Олд Трафорд”

Организацията на работата на стюардите е допринесла  за смъртта на фен на "Олд Трафорд“ по време на дербито с Манчестър Сити през 2017 година. При това британски журналисти разбраха, че клубът е укрил информацията за инцидента.

80-годишният фен на Манчестър Юнайтед Джон Уейл е получил фатални наранявания по главата по време на мач с Манчестър Сити. 10 минути преди края на срещата  мъжът се е опитал  да напусне стадиона, но стюардите блокирали изхода и не забелязали опитите на Уейл да напусне, докато са гледали двубоя. Уайл  не успял  да стигне до парапета отстрани на изхода, паднал и получи сериозна травма  на главата. Мъжът бил  откаран в болница, но там е починал на следващия ден.

Разследването  на инцидента започна през 2018 година по сигнал на близките на починалия мъж. В резултат на това смъртта на Уейл бе призната за нещастен случай, а  полицията не е откри признаци на престъпна дейност в работата на служителите на стадиона и така роднините на Джон не успяха да осъдят клуба. В същото време в доклада бяха отбелязани факти, които предизвикаха загриженост за безопасността на феновете на Олд Трафорд в бъдеще. Заключението на разследването гласи: "Смъртни случаи ще има и в бъдеще, ако не се предприемат действия“.

Оказа се също, че Манчестър Юнайтед не е подал доклад за фаталния инцидент до ръководството на Висшата лига, както е според правилата на Лигата.

"Ние напълно спазихме всички приложими правила по време на този трагичен инцидент и разследването доведе до заключението за смърт при злополука. Въпреки това ние непрекъснато се стремим да научим и усъвършенстваме нашите процедури и обърнахме внимание на коментарите в доклада относно възможностите за по-нататъшно намаляване на риска и сега ги прилагаме“, заяви представител от "Олд Трафорд“.

Журналистите се опитаха да разберат от Манчестър Юнайтед какви точно промени са направени на домашния стадион на отбора, но клубът отказа да предостави информация за това, както и по-нататъшни коментари.

  Сподели
130