Босовете на Висшата лига искат да разширят използването на VAR


Н. Гавазов

Босовете на Висшата лига искат да разширят използването на VAR

Ръководителят на съдийския корпус  Майк Райли беше извикан от ръководството на Висшата лига относно  по-активното използване на системата VAR.

Както е известно, този сезон е първият, когато системата за видео помощ на рефера се използва в мачове от най-горната английска дивизия.

Съдията, който обслужва мач от Висшата лига, може да се обърне към VAR само в четири случая: за голове, за решения относно дузпа, в епизоди с директен червен картон и накрая, ако играчите влязат в словесен или физически конфликт помежду си.

Но още в първите четири кръга имаше много значими инциденти в играта, които не отговаряха на нито един от тези четири критерия, но в които системата VAR би била много полезна за разрешаване на една или друга ситуация. Понякога реферът просто няма причина да се обърне за помощ към асистентите във видео студиото.

В момента има усещане, че реферите  са инструктирани да прибягват до VAR възможно най-малко, за да не бавят играта и да не се създават паузи, което не се харесва на феновете. 

Според Daily Mail,  шефовете на Висшата лига оказват натиск върху Майк Райли да бъде свалена бариерата, при която рефер може да се обърне към VAR. Така системата ще може да се използва по-широко и не само в четирите случаи. 

По-рано полузащитникът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган скептично се изказа към въвеждането на системата VAR във футбола: "VAR променя футбола не само в очите на играчите, но и в очите на всички, които обичат този спорт. За съжаление новата система заглушава това, което всички обичаме футбола - емоциите. Не съм голям фен на VAR, но не може да се отрече, че той помага на рефера. Проблемът обаче е, че дори след като епизодът се гледа повторно, остават въпроси за съдиите. Ние винаги обсъждаме помежду си дали е имало наказание или засада  в определен епизод. С появата на VAR проблемът не изчезна - разговорите в съблекалнята са все същите". 

  Сподели
135