Артета: Трябваше да отида в Арсенал


Н. Гавазов

Артета: Трябваше да отида в  Арсенал

Асистент-мениджърът  на Манчестър Сити Микел Артета заяви, че се е отказал от възможността да наследи Арсен Венгер в Арсенал.

Разделяйки се с Венгер през лятото на 2018 г., "артилеристите"  назначиха Унай Емери за свой нов кормчия. Това назначаване се случи след като Артета  реши да стане помощник на Хосеп Гуардиола в Сити.  

"Трябваше да отида в Арсенал, но се спрях. В първия случай бе  малко по-различно, но във втория аз по собствена инициатива отказах на  Нюкасъл.

Първо, не бързах и не чувствах, че трябва да направя следващата стъпка.

Имам важни изисквания, особено за първия ми опит в самостоятелната работа. Научих, че това е жизненоважно, ако планирате да се развивате както искате.

Трето, това е въпрос на преданост. Когато обещаеш на някого да останеш  догодина, това не ти оставя място за маневриране. Решението да напуснете ще бъде не на място.

Освен това почувствах, че все още можем да добавим и да се опитаме да изпълним мечтата си да спечелим Шампионска лига.

Чувствам се супер комфортно в тази група. Имаме много добър колектив  от хора и създадохме условия да се стремим към най-доброто всеки ден.

Тук е комфортно и весело, а атмосферата е добра всеки ден, което много помага", заяви Артета.

На 31 август 2011 г. испанецът се премести в  Арсенал, като трансферната стойност е 10 милиона паунда, а договорът е предвиден за 4 години. Преговорите тогава бяха много трудни, тъй като в началото Евертън не искаше да го пусне, а след това агентът на играча поиска доста висока заплата. Артета обаче лично поиска от Мойс да го продаде на "артилеристите", а след това намали първоначалните си претенции по финансовите въпроси.

Общо за сезон 2011/12 Артета участва в 29 мача във Висшата лига и в 6 срещи от Шампионска лига.

През сезон 2012/13 Артета стана втори капитан на Арсенал, след продажбата на Робин ван Перси (първият беше Томас Вермален). През април 2014 г. Артета обяви, че преди да окачи ботушите си на пирон, възнамерява да удължи договора с Арсенал, след което ще започне да се занимава с треньорска дейност.

Испанеца проведе последния си мач на 15 май 2016 г. заменяйки Месут Йозил в добавеното време. Ден по-късно Артета обяви за край на кариерата си на играч. На 3 юли 2016 г. Манчестър Сити обяви, че Артета влиза в щаба на Хосеп Гуардиола.

  Сподели
262