Ратклиф обмислял да купи Челси или Нюкасъл


Н. Гавазов

Ратклиф обмислял да купи Челси или Нюкасъл

Изпълнителен директор на INEOS Footbal Боб Рътклиф заяви, че брат му Джим, който е най-богатият човек във Великобритания, е обмислял да купи Челси и Нюкасъл.

Напомняме, че през миналия месец Джим Ратклиф, чието богатство се изчислява на 18.15 милиарда паунда, закупи  френския Ница за 89 милиона паунда.

Мнозина бяха изненадани, че основателят на химическата компания INEOS избра да инвестира в чужд футбол, а не във вътрешен, но за това има основателна причина.

"Естествено, обмислихме и варианти с клубовете от Висшата лига. Отделихме много време за това.

Разгледахме стойността на клубовете от Висшата лига, които печелят общо 5 милиарда британски лири годишно. Топ 6 клуба струват между 2 милиарда паунда и повече, като печелят 450 милиона паунда преди данъците.

В този момент ни бе трудно да намерим рационална причина за такава покупка. Ако погледнете клубове извън топ 6, всички те струват от 150 милиона паунда. Ще трябва да инвестирате 50 милиона паунда, за да спечелите която и да е купа на Евертън.

Не, не сме започвали  преговори с Роман Абрамович за закупуването на Челси. Имахме някои контакти, но бяхме много далеч в оценката на цената на клуба. Не помня колко, но значително.

Това бе диалог на ранен етап. Освен това Челси имаше този проблем със стадиона. Вече сме твърде стари, за да отделим 10 години, за да го решим.

Естествено, с нас се свързаха и хора за закупуването на Нюкасъл. Но когато ви кажат, че цената е стотици милиони паунда, това е много трудно да се приеме на сериозно.

Мисля, че в обозримо бъдеще няма да се опитваме да купим клуб от Висшата лига. Нашият проект с Ница е предвиден за пет години и там имаме много работа", заяви Боб.

  Сподели
123