Висшата лига проверява продажбата на стадиона на Астън Вила


Н. Гавазов

Висшата лига проверява продажбата на стадиона на Астън Вила

Висшата лига ще разгледа сделката по продажбата на Астън Вила на своя стадион "Вила Парк"  като опит за заобикаляне на правилата на финансовия феърплей.

През май тази година клубът от Бирмингам продаде 43-хилядния вила парк на собствениците си Насеф Савирис и Уес Еденс чрез компанията NSWE Stadium Ltd за 56.7 милиона паунда.

Тази сделка помогна на Астън Вила  да подобри баланса си в приходите и разходите, за да се съобрази с правилата на финансовия феърплей на Футболната лига. В същия месец Бирмингам спечели финала на плейофите на Чемпиъншип и се класира за Висшата лига.

Според източници, Астън Вила настоява, че продажбата на стадиона на собственици на клубове е стандартна практика за клубовете от по-ниските дивизии - подобно например на Дарби, Шефилд Уензди и Рединг.  

Във връзка с трите изброени клуба от Чемпиъншип  проверката се провежда от Футболната лига. Висшата лига ще разследва продажбата на стадион "Астън Вила".

Съобщава се, че някои клубове от най-висшата дивизия гледат на маневрите със стадиона като начин да се заобиколят правилата на ФФП и искат да затворят тази вратичка.

Добавяме, че на клубовете от Футболната лига е забранено да излизат минус над 13 милиона паунда на сезон. За нарушение на това правило Бирмингам бе наказан с премахването на девет точки през март.

  Сподели
111