IFAB обясни на Сити правилата за игра с ръка


Н. Гавазов

IFAB обясни на Сити правилата за игра с ръка

Говорителят на Международния съвет на футболните асоциации (IFAB) отговори на критиките на Манчестър Сити относно актуализираните правила във футбола.

Напомняме, че мениджърът на "гражданите" Хосеп Гуардиола изрази недоволството си, че голът на Габриел Жезуш в съботния мач от  Висшата лига срещу Тотнъм бе отменен поради случайно докосване на топката с ръка от Емерик Лапорт.

Няколко футболисти на шампионите последваха своя наставник в изказванията му, а Кевин Де Брюйне и Илкай Гюндоган се съсредоточиха върху факта, че според новите правила атакуващите и отбраняващите се отбори са в неравностойни условия.  

IFAB обаче побърза да проведе кратка образователна програма за Гуардиола и хората му.

"Има разлика дали игровата ситуация има резултатен  край или не.

Има разлика между отбелязан гол и това, ако случайно докоснете топката с ръка и нищо не последва от това.

Разбира се, ако реферът прецени, че случайното докосване на топката има голямо влияние върху атакуващия отбор, той може да го разглежда като игра с ръка.

Ако говорим за атакуващите отбори, тогава е много по-лесно да не присъдите гол след игра с ръка, отколкото да отсъдите нещо (дузпа), което дори не бе там.

Ако отсъждате дузпа за случайно попадане на топката в ръката на отбраняващия се играч, тогава защитниците ще тичат в наказателното поле с ръце зад гърба си. И това вече няма да бъде футбол", заяви говорител на IFAB.

  Сподели
485