Строителят на новия Челси


Н. Гавазов

Строителят на новия Челси

Бившият футболист на Челси Шон Райт-Филипс изрази опасения, че ръководството на "сините" няма да даде време на Франк Лампард на мениджърския мостик на отбора. Основните доводи на някогашното крило почиват на факта, че собственикът на лондончани  Роман Абрамович назначи 14 различни мениджъра на тима по време на своето управление. Дори Жозе Моуриньо не остана настрана от този процес - португалецът на два пъти трябваше да затваря вратата на клуба от външната и страна.

Впрочем, мнението на 37-годишния Шон се споделя от много други специалисти, но от друга страна източници от "Стамфорд Бридж" твърдят, че руският олигарх е обещал на Лампард двегодишен имунитет. Няма как да знаем, дали тези спекулации отговарят на истината - малко вероятно е Мария Грановская да е обещала нещо от името на Абрамович, а и хора като руския олигарх не се ангажират с подобни неща.

Но изводът, който FUTBOL TV прави е, че Челси за първи път не рискува нищо, назначавайки нов мениджър.

Съюзът между Маурицио Сари и Челси се оказа краткотраен. Италианецът работи цяла година и отиде в Ювентус, който пък остана  без старши- треньор. В работата на Сари могат да се намерят много положителни моменти, но през целия минал сезон се виждаше колко много е разочарован той да дойде на Острова. Причините за това са най-различни, но трансферният бан, наложен на "сините" от УЕФА, се превърна в черешата на тортата.   

 

Защо Челси избра Лампард?

Преди да отговорим на този въпрос, ние трябва да уточним две неща.  Първо: Франк работи като мениджър  малко повече от година и опитът му на това ниво не е толкова значителен. Очевидно е, че ръководството на клуба, притежаващо необходимите финансови средства, можеше да покани някой по-опитен. Второ: целият опит на Лампард е работа с тим от Чемпиъншип и макар, че този недостатък ще бъде компенсиран от броя изиграни мачове за "сините", като цяло то е недостатъчно за пълноценна работа в колектив, който ще се бие в Шампионска лига.

В новата история на лондонския клуб имаше само двама мениджъра, чиито резултати и до днес се помнят от феновете на "сините". Но, не, в никакъв случай в клуба не очакват от Лампард повторение на подвизите на Роберто Ди Матео и Моуриньо. По-скоро безпогрешният вариант с неговото назначаване се състои в това да бъдат върнати положителни емоции на феновете.

Лампард няма да донесе Купата на Шампионска  лига и едва ли ще влезе в борбата за титлата на Висшата лига. Прекалено наранен е отборът след заминаването на Еден Азар, а ударът от трансферния бан е повече от болезнен.  Точно сега обаче може да започне подмладяването на състава. Челси има много млади изпълнители, които се намират в други клубове, има и такива, които и сега са в тима, но не получаваха достатъчно шанс. Лампард може да промени картината и без значение, дали легендата ще остане начело на отбора две или повече години, Франк може да заложи фундамента на новия Челси.

 

Логично е да попитаме: Какво може да даде Лампард Челси?

Вече казахме, че треньорският опит на Лампард в Дерби е малко повече от година. Но този период се оказа  много продуктивен за него.

Ако говорим за това, което лежи  на повърхността, то Лампард едва не върна "овните" във Висша лига. Този резултат трябва да се счита за много успешен. Няма съмнение, че ако не бе предложението за работа на "Моста", Лампард щеше да остане с Дерби през следващата година. И това се вижда от усилията на босовете на клуба от Чемпиъншип да задържат своя мениджър.

Но както казахме, загубеният финал в  плейофите (и яркото представяне в Купата на лигата) е само най-видимата част от работата на Франк.  40-годишният специалист  успя да покаже треньорските си умения и това е още една причина, поради която Челси не бива да съжалява за назначаването на легендата.

Лампард с Дарби най-често прибягваше  до схеми 4-3-3  и 4-1-4-1, вземайки за основа шампионският  Челси на Жозе Моуриньо, където бе един от ключовите играчи в отбора. Основната разлика е в ролята на централните полузащитници. Лампи предпочита да използва двама креативни халфа и един полузащитник, който постоянно да отнема топки. В този смисъл треньорската идея на специалиста е много близка с модела на игра на Барселона, където ролята на Иниеста и Шави в  процеса на изграждане на атаките не може да бъде оценена правилно и до сега.

Друг не по-малко важен момент е активната преса от страна на играчите на Дарби и стремежа им целенасочено и бързо да отнемат топката от съперника. Отделна тема е, че "овните" бяха най-агресивният тим в Чемпиъншип (с най-много нарушения и най-много получени картони). Единственият недостатък на тази концепция са контраатаките на съперника, но се предполага, че Франк ще работи над това.  

 

Какъв ще бъде Челси при Лампард?

Едва ли Лампард ще избяга от модела на игра, който активно използваше в Дарби. Ключова промяна в тактиката на Челси ще бъде ролята на Нголо Канте. Французинът прекара целия сезон, играейки малко по-близо до атаката и въпреки че на тази позиция успя да отбележи важни голове за отбора, той не се чувстваше много удобно. Лампард ще върне Канте в обичайната му зона в полузащитата, където се нуждае от мобилен играч, който да работи чудесно при отнемането на топката.

Не е изключено младите изпълнители - Итън Ампаду и  Рийс Джеймс, който влезе в символичния отбор на сезона на Чемпиъншип, играейки за Уигън, да започнат да попадат в стартовия състав, Андрес Кристенсен също ще получи втори шанс.

"Младите играчи трябва да видят откритата врата и да знаят, че могат да впечатлят. Това, което искаме е да имаме конкуренция в отбора", заяви Лампард след вчерашния мач със Сейнт-Патрик Атлетик.

Травмите на Рубен Лофтус-Шийк и Калъм Хъдсън-Одой не оставят голям избор на Франк в атака, но нека да си припомним за силната игра на Оливие Жиру в края на сезона. Освен това тук вече е Тами Абрахам, който след супер-успешния сезон в Астън Вила ще се стреми сериозно да се бори за място в първия отбор.

Рос Баркли, Матео Ковачич и Жоржиньо остават в центъра на полузащитата в Челси, почти сигурно е, че ще започне да бъде налаган Мейсън Маунт. 20-годишният халф, чийто игрови данни са много близки до тези на Лампард, игра под ръководството на специалиста в Дарби и е почти сигурно, че той ще има  основна роля и в Челси. Още повече, че младежът притежава нестандартно мислене и добър поглед върху терена, въпреки годините си. Да, Челси купи Ковачич, но това означава конкуренция в състава. Така или иначе Маунт ще получи шанс.

 

Както казахме в началото, Челси за първи път не рискува нищо, назначавайки нов мениджър. Дори провал на сезона няма да се приеме като трагедия. Напротив, точно сега лондончани имат шанс да направят голям рестарт, а Лампард да работи спокойно и без натиск. Две години са много време и напълно достатъчни като период, през който може да се изгради боеспособен отбор за решаване на текущите задачи и да се постави фундаментът на колектив, който да печели трофеи.

Да, за Франк никак няма да бъде лесна работата на "Стамфорд Бридж", но пък първите въпроси към него ще бъдат след две години. А дотогава легендата може да е натрупал само позитивен багаж, който да го остави на "Моста"  за дълъг период от време. Но вече като голям мениджър, строител на новия Челси.

  Сподели
760