Футболната лига въвежда "правилото Рууни" от следващия сезон


Н. Гавазов

Футболната лига въвежда

Футболната лига обяви за въвеждането на т. нар.  "правило Руни" от следващия сезон, което ще изисква от всички клубове да поканят поне един представител на BAME за интервю при търсене на нов мениджър.

Правилото първоначално се появи  в Националната футболна лига - Северноамериканската лига задължава всичките си 32 клуба да интервюират представители на BAME (Black, Asian and Minority Ethnic - черни, азиатци и етнически малцинства). Там става дума не само за позицията на старши- треньор, но и за други високопоставени длъжности.

През предходните 18 месеца клубовете от Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2  приложиха "правилото Рууни"  на доброволна основа, а то ще бъде задължително от сезона 2019/20, съобщава Sky Sports.

Отбелязва се, че в 72 клуба на Футболната лига има само  трима представители на BAME: Сол Кембъл в Макълсфийлд, Кин Кърл в Нортхемптън и Дино Маамриа в Стивънидж.

Друго нововъведение в футболната лига от следващия сезон ще бъде забрана за шпиониране на конкурентите. Това бе реакцията на клубовете към шпионския скандал около Лийдс.

  Сподели
605