ФИФА започва разследване на трансфера на Бебе в Юнайтед


Н. Гавазов

ФИФА започва разследване на трансфера на Бебе в Юнайтед

Сделката, при която Бебе премина в Манчестър Юнайтед ще бъде разследвана от ФИФА за нарушаване на обстоятелствата по сключването и. Тази новина идва след като от английския клуб потвърдиха, че футболния агент Хорхе Менсе е представлявал интересите на Бебе, когато Сър Алекс Фъргюсън подписа с 20 годишния нападател на 11 август. Както е известно, младия португалец пристигна на "Олд Трафорд" от Витория де Гимараеш срещу сумата от 9 милиона евро.

Предишния агент на Бебе - Гонсало Райс, който представляваше интересите на футболиста седмица по-рано при преместването му от третодивизионния Де Ещрела Амадора във Витория вече се оплака, че е бил изключен от сделката с Юнайтед.

Говорител на "червените дяволи" заяви, че Хорхе Мендес, кйто е агент на бившия асистент на Сър Алекс Карло Кейрош и на някои от големите португалски звезди като Роналдо например е агента на Бебе.

Съгласно регламента на ФИФА, играчите и агентите са длъжни да имат договор помежду си с максимален срок на продължителност от две години. Този договор може да бъде прекратен, но само ако важни обстоятелства го налагат. Член 22 забранява на един агент да се свързва с играч, докато той има договор с друг агент.

Нещата обаче в случая стават много интересни, защото Рейс изтъква, че е имал писмен договор с Бебе и на 13 август е получил писмо от футболиста, че този договор се прекратява от негова страна. Това става два дни след като 20 годишния играч подписа с Юнайтед, като доста преди това Мендес е съобщил новината за трансфера на Бебе, заедно със снимка на двамата на интернет страницата на агенцията си Gestifute, както и изказване на президента на Виктория Емилио Македо, в което благодари за помощта на Мендес за това, че е "донесъл много пари за клуба с продажбата на Бебе".

При преминаването на Бебе във Витория, Рейс е оформил неговия договор, в който са фигурирали по-малка заплата за играча и по-малка клауза за откупването му. Веднага след това условията по този договор са коригирани и подобрени, но без участието на Рейс. Много бързо след това Бебе се премества в Юнайтед, където пък стана ясно, че Сър Алекс за първи път в 36 годишната си кариера като мениджър купува играч без да го гледа как играе.

 

  Сподели
126