Арсенал се справи с Нюкасъл и измести Тотнъм от третата позиция


Н. Гавазов

Арсенал се справи с Нюкасъл и измести Тотнъм от третата позиция

Арсенал постигна комфортна победа над Нюкасъл с 2: 0, благодарение на което измести Тотнъм от третото място във Висшата лига.

В състава на "артилеристите" спрямо предишния мач с Рен в Лига Европа на 14 март се завърнаха  Бернд Лено, Сократис Папастатопулос, Матео Гендузи и Алекс Иуоби. Пиер-Емерик Обамеянг започна от пейката.

При гостите капитанът  Джамаал Ласелс се завърна в стартовия състав след като излекува котузия. В резултат Федерико Фернандес бе резерва.

Най-забележителното събитие от първоначалния етап на мача бе отменения гол  на Аарън Рамзи. Съдията забеляза, че Сократис хвана фланелката на Флорин Лежен и отсъди нарушение в полза на "свраките".

Нюкасъл от самото начало прие ролята на "втора цигулка" в мача,  позволявайки на противника дълго да владее топката. Арсенал обаче не оказваше голямо натиск и не беше достатъчно бърз - както в движенията, така и в преместването на топката.

В 30-та минута обаче "артилеристите" все пак  успяха да открият сметката. Защитниците на "свраките" неутрализираха Александър Лаказет  в наказателното поле, но топката отскочи в Рамзи, който веднага с едно докосване я прати в мрежата - 1: 0.

Това очевидно даде увереност на Арсенал, който още повече доминираше над съперника си  през останалата част от полувремето. Непосредствено преди почивката Лаказет почти удвои резултата, но главата на Мат Ричи  спря топката на  линията на вратата.

През второто полувреме "артилеристите" започнаха да търсят втори гол, за да завършат най-накрая интригата. Нюкасъл сдържа този натиск без никакви проблеми, но в същото време изобщо не атакуваше

Към края на мача ситуацията започна да става малко нервна, но в 83-та минута Обамеянг умело с глава прехвърли Ласелс, пращайки топката в Лаказет, който от своя страна технично прехвърли вратаря на гостите.

Нюкасъл окончателно загуби дух и даже можеше да загуби с по-голям резултат, но голът на домакините не бе признат заради нарушение срещу стража.  

Така Арсенал постигна  доста комфортна победа, въпреки че се натъкна на някои трудности в опита  да удвои резултата. Благодарение на тези три точки, "артилеристите"  станаха най-добрият отбор във Висшата лига след Ливърпул и Манчестър Сити, измествайки Тотнъм от третото място в таблицата.

Що се отнася до Нюкасъл, той остава на 14-то място, на седем точки от опасната зона.

  Сподели
496