Усманов: Амбициите на Арсенал ще стават все по-малки


Н. Гавазов

Усманов: Амбициите на Арсенал ще стават все по-малки

Британското издание The Times публикува част от отвореното  писмо на  Алишер Усманов до собственика на Арсенал Стан Кронке през 2012 г. Предполага се, че тогава руският бизнесмен направи най-сериозен опит да придобие основния пакет с акциите на Арсенал и в последствие да влезе в Борда на лондончани, но американският бос осуети този ход на Алишер, който е известен с това, че е привърженик на идеята за покупка на готови и големи имена във футболиста, които да носят трофеи за отбора.

"Изглежда, че истинският конфликт съществува между очакванията на феновете и вашата визия за Клуба, а основата на този конфликт е така нареченото самофинансиране.

Тази политика води до загуба на нашите най-добри играчи, често в полза на нашите основни конкуренти, и дори кара самите играчи да поставят под въпрос бъдещето и амбициите на Клуба. Ситуацията с нашия капитан Робин ван Перси, който проведе  един изключителен сезон, обобщава настоящата ситуация. Отново сме изправени пред загуба на трима ключови играчи, защото не можем да им гарантираме правилната посока на развитие и на клуба, а също и да ни даде увереност, че можем да спечелим трофеи. Къде е гаранцията, че всичко това няма да се повтаря отново и отново в бъдеще?

Като топ клуб, ние трябва да даваме същите, ако не и най-добрите оферти, за да запазим най-добрите си футболисти, както и да им осигурим ясна визия за бъдещето на  клуба. Може колкото си искате да се опитвате да показвате добро лице при лоша игра, но това няма да позволи да скриете факта, че така се връзват ръцете на мениджъра и не могат да се задоволят феновете, които плащат най-огромните пари в лигата, за да гледат отбора на стадиона.

По всичко изглежда, че място в Шампионската лига ще бъде таванът на нашите амбиции и следващия сезон. За съжаление, най-вероятно в  бъдеще амбициите ще стават все по-малки. Това няма да ни помогне да сложим розови очила и да продължим да мислим, че сме на същото ниво с Реал, Челси, Манчестър Сити и Барселона. За да имаме шанс за успех, ние не трябва да им отстъпваме  в никакъв аспект, включително, а и преди всичко - финансов. За съжаление, това не е така", се казва в част от писмото.

Напомняме, че Усманов продаде своя дял в Арсенал на Крьонке през миналата година.

Съгласно последните съобщения, трансферният бюджет на Арсенал за лятото ще бъде максимум 70 милиона паунда.

  Сподели
495