Емери посъветвал Йозил да напусне Арсенал


Н. Гавазов

Емери посъветвал Йозил да напусне Арсенал

Мениджърът  на Арсенал Унай Емери е препоръчал  на полузащитника Месут Йозил  да започне да търси нов клуб за следващия сезон.

През януари миналата година, когато до края на договора на Йозил  останаха  само шест месеца, "артилеристите" все пак предотвратиха напускането на Месут като свободен агент, но тогава клубът трябваше да влезе в сериозни разходи за него - във всеки смисъл на думата.

Според новата сделка,  30-годишният германец получава по 350 000 паунда на седмица на "Емирейтс", но сега решението на Арсенал да разшири сътрудничеството с Йозил  изглежда като огромна грешка.

Първо, “артилеристите" сериозно натовариха  своята ведомост за заплатите, въпреки че в продължение на две години останаха  без Шампионска лига. Второ, впечатляващата заплата на Йозил е пречка за привличане на нови попълнения  и договарянето на нови контракти  със съществуващи играчи - има футболисти, които искат да получават на нивото на Месут.

Накрая, Йозил просто не си изработва парите, които му се плащат. През последните седмици Месут даже не намира място в стартовия състав на Арсенал, а мениджърът Унай Емери  обяснява това не със здравните си проблеми, а с "тактически причини".

Съвсем очевидно е, че това сътрудничество става болезнено и мъчително - поне за клуба, който има  задължения към Йозил за повече от две години.

В тази ситуация Емери е решил  да се обърне към съвестта на бившия играч на Реал. Унай деликатно е обяснил  на Месут, че той няма никакво бъдеще на "Емирейтс".

За всичко това разказа журналистът Дейвид Орнщайн, за когото е известно, че е главният инсайдър на Арсенал.

"Дори по време на преговорите за  новия договор на Йозил  имаше хора в клуба, които не искаха да му дадат този договор. Мисля, че някои в клуба не смятат, че Йозил е изпълнил изискванията, определени за него, и тези хора предпочитаха  да не му дават договор.

Имаше и такива, които смятаха, че договорът все още си заслужава да бъде даден, но в никакъв случай с тези  финансови условия. В преговорите Йозил използва като лост факта, че Санчес напуска клуба. За Арсенал щеше да бъде много трудно да загуби и двамата в рамките на няколко месеца.

В този момент интересът към Йозил  бе много нисък, а Арсенал не би искал да го загуби като свободен агент. Ето защо много в  клуба  бяха силно  раздразнени от решението да го наградят с  договор - договор при  тези условия.

Те се надяваха, че назначаването му като един от капитаните на отбора, фланелка с номер "10"  и ръка за помощ след историята с германския национален отбор на Световното първенство ще принуди Йозил  да покаже  най-добрата си игра през този сезон.

Но е съвсем очевидно, че той има големи проблеми с адаптирането към стила на Унай Емери. Емери вече каза на Йозил, че ще е по-добре за него да си тръгне. Това е информацията, която ми бе  дадена.

Не знаем със сигурност дали това е собственото мнение на Емери, дали е мнението на ръководството или мнението и на двете страни. Подозирам, че това е тяхното съвместно мнение. Но ако някоя страна се чувства по-силна, то  това вероятно е ръководство.

Йозил си е помислил: "Няма да тръгна и със сигурност не през януари". Но нека да видим какво се случи през лятото", заяви  Орнщайн.

  Сподели
444