Юнайтед с 30, 6 милиона привърженици в Европа


Н. Гавазов

Юнайтед с 30, 6 милиона привърженици в Европа

Немската маркетингова агенция Sport Markt проведе изследване, което да установи кой клуб има най-много почитатели в Европа. Съгласно проучването, това е отбора на Барселона, следван от Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Челси и Байерн Мюнхен.

Независимо, че миналия сезон каталунците не успяха да защитят европейската си титла, количеството на техните фенове е нараснало с 13,6 милиона и в момента достига 57, 8 милиона души. Главният конкурент на Барселона - Реал Мадрид е втори, като има най-много отлив на привърженици от всички клубове. „Белите" са загубили около 10 милиона свои фенове и в момента имат 31,3 милиона почитатели.

Съвсем близо е Юнайтед, който поддържа равномерна тенденция през годината и не страда от сътресения подобни на испанските грандове. Феновете на английския клуб са 30,6 милиона човека. Другият английски отбор - Челси има значително по-малко от „червените дяволи". На „сините" симпатизират „само" 21, 4 милиона човека.

Значителен ръст бележи Байерн Мюнхен, който влезе в Топ 5 едва тази година. Миналогодишния финалист в Шампионската лига има 20, 7 милиона поклонници. От тях 10,7 милиона са зад граници и 10 милиона в Германия.

 

  Сподели
101