Гуардиола иска реформа на резервните отбори


Н. Гавазов

Гуардиола иска реформа на резервните отбори

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гвардиола е убеден, че английският футбол се нуждае от нова лига за резервни отбори.

Наскоро клубът от "Етихад"  загуби талантливите Джейдън Сано  и Брахим Диас, като с голям труд успя да запази само Фил Фоден. Тези юноши се замислиха да напуснат Сити заради липсата на шансове за първия отбор.

Според Гуардиола,  младежите се нуждаят от помощ в прехода си от младежки към възрастно ниво. За целта е необходимо да се реформира  междинното ниво - каталунецът смята мачовете от сегашната Висша лига-2 за приятелски.

"Създайте добра втора лига и ще видите колко млади играчи ще се появят в Премиършип. Нека играят срещу истински отбори, срещу момчета на възраст 24, 25, 26 години. Нека участват в истински мачове всеки уикенд, да се борят за оцеляване и тогава може би мениджърите от Висшата лига ще бъдат по-смели в използването им. Но сега те играят приятелски мачове.

Създайте нормална игра - не мачове с 12 зрители. Сега те не се борят за нищо и затова трябва да ги изпращаме под наем, за да следим  тяхното развитие.

Те все още трябва да покажат своята стойност  на терена. За теб говори твоята игра и нищо друго. Винаги казвам на семействата и агентите, че играчите трябва да се покажат на терена. Те печелят шансовете си на терена.

Разгледайте големите клубове в Европа и вижте дали те имат много млади играчи в първия отбор. Днес момчетата на възраст между 16 и 19 години много трудно могат да направят 40 мача. Всеки има нужда от време. Например, Давид Силва не стана такъв, какъвто го познаваме, докато не отиде да играе под наем", заяви Гуардиола.

  Сподели
580