Понижи се средната цена на билета за мачовете във Висшата лига


Н. Гавазов

Понижи се средната цена на билета за мачовете във Висшата лига

Средната цена на билета за мач от Висшата лига падна до 31 паунда през този сезон, което е с един паунд по-малко от година по-рано.

Според информацията, по-голяма част от феновете плащат за един двубой от английския елит под 30 паунда. При това само 3% от запалянковците дават над 60 паунда за ценните хартийки.  

Отделно трябва да бъде споменато това, че над 25% от билетите за гостуванията на отборите се разпространяват на цени от 26 паунда или по-малко. Средната стойност на билетите са 28 паунда, но има случаи, когато пропуските са достъпни и за 5 паунда.

Общата тенденция на поевтиняване на билетите за мачовете във Висшата лига ярко контрастира с повишаването на цените в останалите топ първенства на Европа. Ако тази тенденция продължи и през следващите години, от сезон 2021/22 мачовете от най-популярното първенство в света ще са най-евтините в сравнение с тези от немската Бундеслига, италианската Серия А, испанската Примера дивисион и френската Лига 1.

Впрочем, тази тенденция на спад на цените в Англия има своето обяснение - заради новите телевизионни договори и съглашенията със спонсорите, което на практика прави клубовете напълно независими от приходите от продажба на билети. Към момента в подобен режим са повече от половината клубове от английския елит, а след влизането в сила на новите телевизионни договори, това ще обхване всички участници от Висшата лига на Англия.

  Сподели
331