Карагър: Клоп значително еволюира


Н. Гавазов

Карагър: Клоп значително еволюира

Специалистът от Sky Sports Джейми Карагър е убеден, че мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп значително е израснал в професионално отношение по време на работата си в Англия.

През този сезон "червените" започнаха да играят много зрял и стабилно носещ добри резултати футбол,  благодарение на който през миналия уикенд те поеха лидерството във Висшата лига.

Този футбол контрастира с безразсъдната атакуваща игра, с която Клоп бе известен по-рано. Сега Ливърпул е пресметлив отбор, който умело запазва силите си и в същото време трупа точки. Карагър вижда това като доказателство, че Юрген се развива.

"Да, стилът на Клоп се развива и ние сме убедени в това. Когато той дойде, знаехме, че е треньор от най-високо ниво, но аз, като фен на Ливърпул, се притеснявах дали може да се развие.

Ще бъде ли способен да се адаптира и да се промени, или ще играе винаги според схемата 4-3-3, неуморно упражнявайки преса? Дали отборът ще демонстрира същата тактическа грамотност както при баскетболните мачове от най-високо ниво? Ще поправи ли отбраната? Честно казано, не мислех, че ще се справи и това ме обезкуражи.

Разбрах, че с него ще бъде интересно, но се опасявах, че Ливърпул ще успее да спечели големи трофеи при Клоп. Досега те наистина не са го постигнали, но вече участваха във финала на Шампионска лига.

Те са начело на първенството след 16 мача и изглежда, че са готови да се борят за титлата, което се постига благодарение на промените, които Юрген Клоп предлага. Това е основното му постижение като мениджър.

Мисля, че по-рано Клоп се възприемаше като човек, който тича покрай тъчлинията и крещи, действайки преди всичко като мотиватор и не обръщайки голямо внимание на тактиката в съблекалнята. Мисля, че има подобен мит за всеки треньор.

Очаквах ли, че Клоп ще може да направи промените, които видяхме в края на миналия сезон и особено през този сезон? Не, не мислех, но това, което се случва през този сезон, го прави още по-класен специалист в очите ми.

Не толкова защото Ливърпул е начело на лигата, защото на този стадий преди два сезона те също бяха на върха, но заради начина, по който го постигнаха.

Хората казват, че Ливърпул не играе интересен футбол, но това е абсолютна глупост. Сега Ливърпул играе много, много по-добре от когато и да е било при Клоп", заяви Карагър.

  Сподели
401