Бивш рефер обясни за дузпата на Сон


Н. Гавазов

Бивш рефер обясни за дузпата на Сон

Бившият рефер от Премиършип Кийт Хакет, който бе и глава на съдийския корпус,  обясни защо Майк Дийн правилно назначи втората дузпа в дербито между Арсенал и Тотнъм, въпреки липсата на контакт между играчите.

Напомняме, че при победата на "артилеристите" в дербито на северен Лондон бяха отсъдени два 11-метрови удара. В първия случай нямаше въпроси към Дийн - защитникът на "шпорите" Ян Вертонген явно играа с ръка.

Около втората дузпа обаче възникнаха спорове, тъй като видеоповторенията ясно показаха, че защитникът на Арсенал Роб Холдинг по никакъв начин не докосва нападателя на Тотнъм Сон Хен Мин. След последния съдийски сигнал  Сократис Папастатопулос, защити Холдинг и дори отиде при играча от Южна Корея и го заплаши с пръст.

Въпреки това, Хакет категорично зае позицията на Дийн в тази спорна ситуация.

"Можете да докажете, че това е дузпа, въпреки липсата на контакт, което прави това решение толкова трудно.

Параграф 12 от правилата гласи, че прекият свободен удар (дузпа ако извършеният фаулл е вътре в наказателното поле) се присъжда, ако един играч прави "невнимателно, безразсъдно или с прекомерна употреба на сила действие. Никъде не се казва, че непременно трябва да бъдат използвани всички средства.

Действията на  Холдинг са невнимателни.  Когато ти демонстрираш "липса на достатъчно внимание или липса на достатъчна преценка на ситуацията, влизаш в битката или действаш бе нужните мерки за безопасност", тогава съдията е длъжен да се намеси, правилата го задължават да направи това.

Контакт наистина нямаше, но това е така  само защото Сон разумно се отклони от опасния контакт", заяви Хакет.

  Сподели
447