Президентът на Челси разкритикува ФФП


Н. Гавазов

Президентът на Челси разкритикува ФФП

Президентът на Челси Брус Бък е на мнение, че правилата на финансовия феърплей правят невъзможни феномени от рода на собствения клуб и Манчестър Сити. Благодарение на внушителните инвестиции на руския милиардер Роман Абрамович "сините" се превърнаха в страшна сила не само на вътрешната, но и на европейската сцена. През 2005 година Челси за първи път от половин век спечели Висшата лига на Англия, а през 2012 година отпразнува и триумф в Шампионска лига.

Собствениците от Абу Даби също постигнаха успехи със Сити благодарение на щедрите си инвестиции в клуба. "Гражданите" се превърнаха във фактор в английския футбол, а през тази година са един от фаворитите за спечелване на Шампионска лига.

УЕФА обаче въведе финансовия феърплей (ФФП) през 2011 година и на практика закри пътя към подобно революционно развитие на клубовете.

"Като фенове на клуб от пета дивизия, вие може да си мечтаете, че някога ще спечелите Висшата лига. Един от минусите на ФФП обаче е това, че сега е приключено с тази мечта. Това е невъзможно с ФФП.

Революцията, която Челси направи през 2003 година, както и тази в Сити пет години по-късно, вече е невъзможно да видим точно заради ФФП", заяви Бък.

  Сподели
513