Ван Дайк обясни защо Ливърпул се отбранява по-добре


Н. Гавазов

Ван Дайк обясни защо Ливърпул се отбранява по-добре

Защитникът на Ливърпул Върджил ван Дайк е на мнение, че значителното подобрение в играта на "червените" в защита е заслуга на целия отбор, от Мохамед Салах до Алисон. Както е известно, през миналия сезон мърсисайдци загубиха много точки заради ненадеждната си отбрана, включително и колебливата игра на Симон Миноле и Лорис Кариус на последния рубеж. Играта в защита се стабилизира едва след пристигането на Ван Дайк през януари за сумата от 75 милиона паунда, които Саутхемптън получи.

През лятото Ливърпул отново инвестира, но този път за вратарския пост, подписвайки с Алисон Бекер от Рома. В резултат на всичко това мърсисайдци посрещнаха втората международна пауза като един от трите лидера във Висшата лига на Англия и със серия от 841 минути без допуснат гол на "Анфийлд".

Ван Дайк не споделя мнението на специалисти и журналисти, че заслугата за по-добрата игра в защита се дължи на него и на Алисон.

"Това е заслуга на всеки. Като защитници, ние - както и всеки в отбора - се стараем да запазим своята врата неприкосновена, защото знаем, че това ще ни осигури по-големи шансове да спечелим мача.

Ние винаги имаме положения, винаги създаваме опасности отпред, защото винаги можем да вкараме. Затова предварително знаем, че имаме големи шансове за победа, ако не допуснем гол.

Това, как се браним заедно, как пресираме заедно - а пресата означава нападение - може да усложни живота на всеки.

Никога не е лесно да преодолееш нашата нападателна тройка. Ако направиш това, ти срещаш нашите полузащитници, които постоянно пресират и никога не те оставят сам. След това теб те посреща отбраната, която се бори за всяка топка и покрива всички пространства за изстрел към вратата. А в добавка, ние имаме класен вратар, който върши невероятни неща, а това много помага", заяви Ван Дайк.

Следващият мач на Ливърпул след международната пауза е на гости на Хъдърсфийлд. Срещата е на 20 октомври, от 19:30 часа българско време.

  Сподели
429