Ливърпул премина и през леговището на "лисиците"


Н. Гавазов

Ливърпул премина и през леговището на

Ливърпул победи Лестър с 2:1 в мач от 4-я кръг на Висшата лига. Интересното е, че в състава на гостите Джордан Хендерсън започна като титуляр на мястото на Наби Кейта, а атаката на домакините се водеше от Демарай Грей, вместо, както се очакваше Келеши Ихеначо.

Срещата започна много силно за "червените", като още в 4-та минута те можеха да открият резултата, но първо ударът на Фирмино бе избит от Шмайхел, а след това Мохамед Салах от около 10 метра не намери празната врата. Натискът на мърсисайдци даде своите плодове в 10-та минута - Робертсън се справи с опеката на двама противника и блестящо подаде на Садио Мане, който не пропусна.

След гола Ливърпул се дръпна назад, а Лестър започна да играе по-активно, като особено впечатлиха с действията си Мадисън и Олбрайт. До опасни положения пред вратата на Алисън обаче така и не се стигна, а гостите показаха рутина и нанесоха своя удар в самия край на полувремето чрез Роберто Фирмино, който се справи с Медисън и увеличи преднината на своите.

Второто полувреме започна с контрол на Ливърпул върху ситуацията. Играчите на Юрген Клоп спокойно задържаха топката в своята половина и налагаха темпото, показвайки тактическа дисциплина. В тези минути гостите можеха да решат всичко, но Салах се опита да играе индивидуално при една атака с числено преимущество, вместо да подаде. По всичко изглеждаше, че ще станем свидетели на скучни минути до края, когато Алисон допусна груба грешка в средата на полувремето, задържайки топката до аутлинията. Ихеначо отне, след което изпрати кълбото към Гезал и алжирецът намали.

След попадението домакините продължиха да доминират над съперника, който се оттегли назад, а нападателното трио се загуби. Това накара Клоп да вкара в игра Шакири и Кейта на мястото на безличния Салах и Хендерсън. Ситуацията обаче не се промени - "лисиците" повече се движеха и атакуваха, а мърсисайдци рутинно и дисциплинирано отбиваха атаките. В допълнителното време Чилуел за малко не донесе равенството, след изстрел с глава от корнер.

В крайна сметка мачът завърши при този резултат. Лестър няма от какво да се срамува, но гостите бяха по-добрият отбор, показвайки повече зрелост и използване на положенията за гол.

  Сподели
565