Превю на сезона във Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига на Англия

Както знаем, Меката на Цар Футбол е и си остава Англия. Независимо от представянето на „Трите лъва" , интересът към Премиършип си остава устойчив вече години наред и нито едно друго футболно първенство в световен мащаб не може да го засенчи по популярност. Няма как да бъде иначе, след като Висшата лига на Англия е един много успешен бизнес проект, в който се разиграват колосални суми от реклами и телевизионни права, приходите са над 2 милиарда паунда, а заплати от по 200-300 хиляди паунда месечно не правят впечатление на никого. Стадионите са пълни почти на 100 % , а таблоидите 24 часа в денонощието не пропускат да следят отблизо живота на звездите и техните съпруги. Futbol - TV ще се опита да представи отборите в Премиършип и какво да очакваме от веки един от тях.

Ще започнем от аутсайдерите, което е твърде относително като понятие в английския футбол, тъй като за разлика от останалите шампионати, тук всеки един отбор може да победи друг и никой не смята себе си за обречен. Новите членове във Висшата лига са добрите ни стари познати от близкото и далечно минало Нюкясъл, Уест Бромич и Блекпул. Докато първите два отбора по убедителен начин добиха правото да се състезават във Премиършип, то Блекпул трябваше да премине през ситото на плейофите, където напълно заслужено постави на колене бившето величие Нотингам Форест и Кардиф Сити.

От трите отбора обаче, най-качествен изглежда този на Нюкасъл. „Свраките" бяха напуснати само от Годсмарк и Ники Бът, но успяха да привлекат полузащитника на Евертън Дан Гослинг, както и Перч от Нотингам, Хиско от Расинг, Самблера от Рома и ветеранът Сол Кемпбъл от Арсенал. Дори да не успеят да осъществят трансфер на Диара и Клевърли, в момента тимът на Нюкясъл има достатъчно силен потенциал за атака на първата десятка във Висшата лига - нещо, което ако успеят да сторят ще бъде огромен успех за клуба край река Тайн. Лично аз смятам, че лидерите в първенството има защо да се страхуват при гостуванията си на „Сейнт Джемсис Парк", където атмосферата е повече от страхотна. Една година прекарана в чистилището на английския футбол ще даде нужната доза здравословен реализъм, така необходим на всички в този голям клуб за да загърбят репутацията си на един от най-романтичните отбори. Отборът изглежда отлично подготвен и ще отговори на изискванията на Висшата лига на Англия.

Останалите два новака ще направят всичко възможно да се задържат в елита където са големите пари, но това ще бъде много трудно за тях, защото бяха напуснати от някои основни единици, а в същото време показват слаба активност на трансферния пазар. Уест Бромич привлече Тамаш, Рийд и Пабло Ибанес, а се раздели с Валеро, Лабадие и Люк Даниелс. Мениджърт Роберто Ди Матео е събрал един добре организиран отбор, който е в състояние да поднесе изненада, но в общи линии потенциалът е борба за оцеляване.

Блекпул вече постигна най-големия си успех от 1971 година насам, но проблемите за мениджъра Иън Холуей започнаха след като той се оплака, че не може да намери достатъчно добри играчи, за да попълни отбора си. С подписването днес на четирима нови футболисти се търси очевидно подобряване на качеството на тима, но всичко това е на пожар и едва ли ще успее да се противопостави успешно на грандовете. И все пак, ще остане незабравимият спомен от срещите с Юнайтед, Челси и Арсенал.

Следващите пет отбора, които можем да причислим към групата на борещите се за оцеляване са Стоук Сити, Уест Хем, Уигън, Болтън и Уулвърхамптън. Всеки един от тях обаче има потенциал да се бори и за „златната среда". „Чуковете" в общи линии запазиха основните си единици, а на всичкото отгоре се сдобиха с някои качествени изпълнители, които засилиха отбора - Пикион, Барера и новозеландския национал Рийд. Като цяло песемизмът е водещата емоция на „Ъптън Парк" в последните 7-8 години, но с идването на Аврам Грант се чувстват нотки на оптимизъм. Ако не се случи нещо неочаквано, по-вероятно е лондончани да атакуват Топ 12, отколкото да се борят за оцеляване.

Болтън се разделиха с Ники Хънт и Али Ал Хабси, но пък с Елмандер и Дейвис отпред, и Мартин Петров на крилото, „тротърсите" също имат своите шансове. Особено с новите попълнения Роби Блейк и българският национал, който има великолепен усет , най-вероятно тимът от Северозападна Англия ще бъде отново възнаграден с оцеляването си.

Най-несигурно остава положението с Уигън и Уулвърхамптън. „Латиксите" бяха напуснати от Мелхиот, Брамбъл, Морено и ако си тръгне и Фигероа, много е вероятно от следващия сезон отборът да се състезава в Чемпиъншип. Ако Мартинес успее обаче да запази триото си Родагела, Н'Зогбия и Фигероа, най-вероятно е тимът да оцелее.

При „вълците" нещата са идентични, а не се знае как ще се впишат новите попълнения Стивън Хънт, Стивън Флетчър, Йеле Ван Дам, Майколо и Гедуира. Най-вероятно основното към което ще се стреми Уулвс през предстоящия сезон е да набере колкото се може повече точки на „Молино" и да разчита на грешки от страна на конкуренцията.

По-особено е положението със Стоук Сити, който в момента е отслабен след напускането на Симонсен, Грифин, Сонко, Арисменди и Файе. Въпреки, че през изминалия сезон най-старият клуб във Висшата лига завърши на 11 място, много е вероятно „грънчарите" ако не намерят добри техни заместници да излетят в по-долната дивизия. Мениджърът на тима Тони Пулис имаше основание миналия сезон да се гордее с твърдението, че хората му могат да бият всеки един отбор. Трета поредна година Стоук играе във Висшата лига и успя да се закрепи, но сега нещата са решаващи, поради очевидното подобряване на конкуренцията. Във всеки случай представянето им ще бъде повече от любопитно.

Съндърланд и Фулъм, които узакониха присъствието си в елита по убедителен начин през изминалия сезон, най-вероятно също ще продължат своето участие в него, но този път това ще изисква много повече усилия от тяхна страна, поради очевидните амбиции и на останалите отбори от втората половина на таблицата. Още повече, че лондончани бяха напуснати от Рой Ходжсън, който можем да сравним с магьосник по преобразяването на тима. Разбира се, идването на Марк Хюз е голям плюс за "котиджърсите", но и загубата на Смолинг, Невланд, Окака и Омозуси е голям минус за лондончани.

В Съндърланд винаги мечтаят за неща, по-големи от възможностите си и въпреки, че „черните котки" на Стив Брус бяха напуснати от ключовия полузащитник Лорик Кана, както и Дарил Мърфи и Рой О'Донован, с един нападател като Дарън Бент, който ако покаже същата форма както миналия сезон когато вкара 25 гола, със сигурност хората на Стив Брус ще завършат в средата на таблицата. А ние отново ще се насладим на възобновеното съперничество с Нюкясъл, което се очертава да бъде крайно интересно.

В общи линии представихме тимовете, които очакваме да заемат последните десет места във Висшата лига на Англия. Това не ги прави в никакъв случай по-малко опасни и интересни, а показател са препълнените стадиони, атмосферата на тях и предаността на феновете към любимците си. А какво е положение с „Голямата четворка" и има ли такава - очаквайте утре.

 

  Сподели
245