Половината клубове в Англия могат да си позволят празни стадиони


Н. Гавазов

Половината клубове в Англия могат да си позволят празни стадиони

Половината клубове във Висшата лига на Англия ще останат на печалба,дори да играят на празни стадиони. Както установява изследване от експерти, през сезон 2016/17 от всеки паунд, спечелен от клубовете в английския елит, само 20 пенса са от постъпления от домашните мачове. Ако от доходите на клубовете бъде премахнат този източник, то тези на печалба ще са 11. Това се обяснява с новия телевизионен контракт на Висшата лига.

"Именно заради това фокусът се премести от продажбата на билети към печелене на пари от телевизионни права. Когато получаваш 120 милиона паунда само за участие, то можеш да си позволиш да играеш на празен стадион. След това идват рекламите, продажбите на артикули и спонсорите. Що се отнася до перспективите, до 2-3 години клубовете повече няма да се интересуват доходите от провеждане на мачовете, защото делът на печалбата от тази дейност ще става все по-малък", заяви експертът Рон Уилсън.

Напомняме, че по-рано се съобщаваше, че само два клуба от Висшата лига на Англия са на загуба за календарната 2017 година.

  Сподели
433