Ливърпул може да икономиса от трансфера на Кейта


Н. Гавазов

Ливърпул може да икономиса от трансфера на Кейта

Ливърпул може да икономиса от 6 до 11 милиона паунда за покупката на полузащитника Наби Кейта, в зависимост от това, на кое място ще финишира РБ Лайпциг в Бундеслигата. Напомняме, че още през миналото лято мърсисайдският клуб договори трансфера на Кейта след края на сезона. Към този момент стойността на Наби е 59 милиона паунда, но страните са подписали редица пунктове, заради които крайният размер на компенсацията може да варира.

Както съобщават британски източници, ако РБ Лайпциг финишира зад пределите на първата четворка на Бундеслигата, цената на Кейта ще бъде намалена до 52.75 милиона паунда. Ако колективът на Ралф Хазенхютъл не успее въобще да се класира за евротурнирите, тогава сумата ще е много по-малка - 48 милиона паунда.

Има голяма вероятност, че Ливърпул ще икономиса част от тези средства. След загубата от Хофенхайм през уикенда, "биковете" заемат шесто място в Бундеслигата, изоставайки от зоната на Шампионска лига на четири точки.

До края на сезона РБ Лайпциг гостува на Майнц 05 и Херта и е домакин на Волфсбург.

По-рано се съобщаваше, че "биковете" са били толкова сигурни, че Ливърпул желае Кейта сега, че в разговор с колегите си от "Анфийлд" спортният директор на РБ Лайпциг Ралф Рангник е казал: "Трансферът може да стане в случай, че бъде постигнато мирно решение по отношение на допълнително трансферно плащане".

Нещо повече, немските босове са подвели самия играч с информацията, че той ще бъде продаден на Ливърпул през зимата. Още в първите дни на новата година Кейта е регистрирал свой бизнес във Великобритания - фирмата NK8 Limited. Освен това Наби се е сбогувал със съотборниците си след победата над Шалке 04 с 3:1 на 13 януари.

На поредната среща между представителите на двата клуба немците озвучали исканата допълнителна сума в размер на 18 милиона паунда. Англичаните са били готови да дадат допълнителни пари и да имат футболиста още през януари, но не и такава сума за играч, който вече им е гарантиран през лятото. Последвал отказ, а след като станало ясно, че зимният трансфер на Кейта е провален, дойде официалното изявление на РБ Лайпциг по отношение на играча.

  Сподели
110