Моуриньо отговори на критиците


Н. Гавазов

Моуриньо отговори на критиците

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо отговори на критиките, която се стовари върху него след отпадането на отбора от Шампионска лига. Напомняме, че Юнайтед претърпя фиаско във вторник вечер, губейки с 2:1 от Севиля на "Олд Трафорд", но най-много разгневи феновете на английския това, че любимците им играха страхливо.

На своята днешна пресконференция Моуриньо произнесе 12-минутен монолог, заявявайки, че не възнамерява да бяга от критиките.

"Не възнамерявам да бягам, да изчезна или да плача, защото съм чул някакъв недоволен вопъл по мой адрес. Няма да изчезна в тунела и няма незабавно да се обърна в бягство - в следващия мач ще съм първият, който ще излезе сред публиката и не се страхувам от своите задължения.

Когато бях на 20, аз бях никой във футбола, бях син на някого и бях много горд. Сега съм на 55 и съм този, който съм. Постигнах това благодарение на трудолюбието, таланта и своя характер. Затова мога да разбера, кога срещу мен се обединяват хора. Виждам това от много, много години, защото хората, които не ме обичат, наистина им е трудно. "Отново той, отново побеждава'.

Ето, вече десет месеца откакто нищо не съм спечелил. Спечелих последния си трофей преди десет месеца. До момента победих Челси и Ливърпул, а също така отстъпих на Севиля - сега техният момент е да бъдат щастливи.

Религиозните ми убеждения казват, че трябва да бъда щастлив заради щастието на другите, така че съм наистина щастлив човек. Феновете са си фенове и те имат своето мнение, но бих подчертал, че има нещо, което се нарича футболна наследство. Последният път, когато Юнайтед спечели Шампионската лига, което не се е случвало много пъти, бе през 2008 година. През 2011-а те достигнаха до финала, а през 2012-а отборът отпадна след груповата фаза, когато групата бе подобна на тази през този сезон. През 2013-а отпадна на 1/8-финалите на "Олд Трафорд", когато аз бях от другата страна. През 2014-а отпадна на 1/4-финалите. През 2015-а не игра в Европа, през 2016-а отпадна след груповата фаза, след което отпадна и на 1/8-финалите на Лига Европа. През 2017-а спечелихме Лига Европа и така се върнахме в ШЛ. През 2018-а взехме 15 точки от 18 възможни в груповата фаза и загубихме у дома на 1/8-финалите. За седем години, при четирима различни мениджъри, отборът веднъж не играе изобщо в Европа и два пъти отпада в груповата фаза, като най-доброто представяне е класиране на 1/4-финал. Това е футболно наследство. Ако вземете Висшата лига, последната титла е от сезон 2012/13, след което в четири последователни сезона Юнайтед завършва на седмо, пето и шесто място.

Когато пристигнах в Реал, знаете ли колко играчи бяха стигнали до 1/4финал в Шампионската лига? Алонсо с Ливърпул, Касияс с Реал и Роналдо. Статистиката не лъже. В последните 7 години най-лошото класиране на Ман Сити е 4-о място. Ето това е наследство. Хубавото за мен е, че мисля еднакво със собствениците, между нас има разбирателство и съгласие. Животът е отличен и ми предстои фантастична работа за вършене. Аз просто имам късмет, че съм щастлив от това, което съм" заяви Моуриньо.

 

  Сподели
160