Бенитес каза сбогом на Ливърпул по емоционален начин


Н. Гавазов

Бенитес каза сбогом на Ливърпул по емоционален начин

Рафа Бенитес си взе вчера по емоционален начин сбогом с Мърсисайд, дарявайки 96 000 паунда за подпомагане на жертвите от Хилсбъро. Посещението в централата на клуба бе един трогателен жест на испанският специалист към паметта на 96 фенове, загинали преди 21 години по време на ФА Къп и става точно седмица след като бе освободен от мениджърския пост на Ливърпул.

На 15 април 1989 година повече от 25 хиляди привърженици на Ливърпул пътуват до стадион "Хилсбъро" в Шефийлд, за да подкрепят любимците си в мач за Купата на Англия , но 96 от тях никога не се завръщат.

Когато срещата започва в 15:00 часа, много от запалянковците на Ливърпул са все още пред вратите на стадиона. Полицията, охраняваща двубоя, решава да отвори допълнителен вход към най-претъпканата трибуна на "Хилсбъро" и огромната тълпа се втурва към секторите. За феновете, които са най-отпред всичко това води до фатален край, тъй като те са притиснати и смазани към стоманена ограда от множеството зад тях.

По това време между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради заради хулиганските прояви по стадионите тогава. Единственият път за спасение е бил към терена и в 15:06 часа реферът на мача спира двубоя, виждайки огромен брой запалянковци да прескачат загражденията и да нахлуват на игрището.

Така датата 15 април 1989 година се превръща в черна за футбола в Англия и винаги се отбелязва с минута мълчание по всички терени на Острова.

 

  Сподели
186