Мерзавецът или как може да загубиш доверие


Н. Гавазов

Мерзавецът или как може да загубиш доверие

От няколко месеца футболната общественост се питаше, как така Антонио Конте успя да укроти известния с особения си нрав Диего Коща. Нещата в Челси бяха заприличали на вълшебна приказка и идилия, която сладко-сладко приспиваше феновете на отбора. В крайна сметка се оказа, че горещата лава просто е запазила високата си температура и тихото бълбукане, скрита някъде дълбоко под земята, в очакване на леко движение, за да излезе на повърхността.

Ден преди мача с Лестър няколко британски издания съобщиха сензационната новина: Диего Коща ще пропусне двубоя на своите, но не заради травма, а заради конфликт с Антонио Конте. Започнаха да излизат най-различни информации, едни украсени от жълтите издания, а други търсещи причината за разразилия се скандал.

В последствие картината се подреди и нещата се оказаха много по-прости, отколкото предполагахме. Азиатски разпоредители на неограничени бюджети намериха бразилеца, който не се спира пред нищо в името на парите. Спектакълът за неутралната публика се състоя в три отделни части. Първо Жорже Мендеш прекара две седмици в Китай, като през това време медиите на португалеца се надпреварваха да пишат истории за Хамес Родригес. Второ, Оскар надълго и нашироко разказваше, колко е хубаво в Китай и как местното първенство ще измести Висшата лига. Същественото се случи в третата част от шоуто: Тианшин Гуаншан предложи 80 милиона паунда за Коща и годишна заплата от 30 милиона евро за нападателя.

Впрочем, вглеждайки се в биографията на Диего, ще разберем, че не се изискват някакви особени умения да съблазниш бразилеца, който от малък попада под властта на парите. Като юноша Коща оставя футбола, за да помага на чичо си в магазина и най-вече, за да се занимава с доходоносната контрабанда на ювелирни изделия през парагвайската граница. За това Диего отказва да се върне в професионалния футбол и напуска "бизнеса" едва когато пада печалбата от контрабандата и чичо му ходатайства да бъде приет в местния Барселона Еспортиво Капел.

Движението, което активира заспалия вулкан, можеше да дойде и от Атлетико, Барселона или от Реал Мадрид - действията на Диего щяха да бъдат едни и същи, защото за хора като него думата свян е непозната. Впрочем, случващото се е част от реалностите в съвременния футбол - ние, почитателите на най-популярния спорт в света, отдавна сме принудени да гледаме как милионери се търкалят по терена в опит да спечелят дузпа или да слушаме легенди, как някой заедно с нощните полюции е сънувал и любимия си бъдещ отбор.

При Коща обаче нещата са още по-безумни. Нападателят се показа като истински мерзавец, безцеремонно подвеждайки Челси три дни преди гостуването на действащия шампион. Подведе клуба, който винаги го ценеше и подкрепяше. Подведе мениджъра, който не спираше да го хвали и защитава. Подведе феновете, които безумно го обичаха. Подведе и съотборниците си, които разчитаха на голмайсторските му качества, за да стъпят на върха.

Сегашната ситуация е последното нещо, от което се нуждае Челси и особено Конте, който мечтае да спечели златото в своя първи английски сезон. За това в поведението на Коща няма нито професионализъм, нито осъзнаване на случващото се.

"Сините" не са длъжни да отговорят със съгласие на китайците, защото до края на договора на Диего остават 2.5 години, но преди всичко никой няма да продаде Коща през зимата - топ отбор не се разделя с лидерите си по средата на сезона, а и Челси не страда от липса на пари. Бразилецът обаче загуби всичко онова, което имаше досега и не е ясно как ще погледне съотборниците си в очите. Може би за това Коща тренираше самостоятелно днес и вероятно няма да попадне в заявката и за следващата среща на Челси.

Единственият изход от ситуацията е нападателят публично да се извини на всички и да обещае, че няма да организира бунт като миналогодишния, а освен това да започне отново да играе футбол и да вкара 10-15 гола до края на сезона, помагайки на Челси в спечелването на титлата. При това положение Абрамович спокойно би пуснал Коща в Китай през лятото, а феновете на "сините" със сигурност ще забравят за думата "мерзавец".

Въпросът е, дали в Челси все още вярват на Коща?

 

  Сподели
409