Плати му, Арсен! Подпиши със Санчес


Н. Гавазов

Плати му, Арсен! Подпиши със Санчес

Забрави за януарския трансферен прозорец, Арсен, дойде време да извадиш пари от дълбоките джобове и да ги похарчиш за новия договор на Алексис Санчес. В противен случай много ще съжаляваш, че не си направил това. Да, претенциите на играча са много високи, но такъв е съвременният футбол. Качваш се борда или оставаш зад него. Борбата срещу влиянието на големите пари в съвременния футбол е благородно дело, но за съжаление, ти се бориш сам, заобиколен от финансови гиганти. За конкурентите на Арсенал парите не са проблем и те ще са радостни да плащат по 290 000 паунда на седмица на свръхенергичния чилиец за неговия всестранен талант.

Санчес подчерта своята важност за Арсенал с поредното си феноменално представяне срещу Кристъл Палас. И може би този негов мач няма да бъде последен от негова страна.

 

Конферансие

Разбира се, Санчес не се разписа във вратата на съперника, но той приличаше на природна движеща сила, тласкаща вълна след вълна. Именно неговото центриране Оливие Жиру превърна в гол с помощта на "удара на скорпиона". Всеки път, когато Санчес вземаше топката, той буквално политаше напред. И всичко това със скорост 100 км/час, без да губи контрол над топката.

Той тормозеше опонентите си отпред, връщаше се да помага в защита и свързваше играта, като цяло, поемайки 18 паса от Начо Монреал, което се оказа най-плодотворната връзка за 90 минути игра. Джака пък достави топката на Санчес 17 пъти. Алексис винаги е открит, винаги се стреми да поеме играта върху себе си. Той притежава мъжество и е способен във всеки един момент да създаде острота пред вратата на съперника.

Санчес създаде пет стопроцентови положения за гол.

Представителят на националния отбор на Чили извърши 34 подавания в атакуващата третина на терена, 23 от които намериха своя адресант. Неуморимият Алекси бе най-подаващият играч, с най-много удари и обигра съперника 4 пъти повече от всеки друг футболист на Арсенал.

Санчес може да не е капитан, но той е лидер. Той се раздава, решителен е и жаден за победи, чилиецът дава тон за игра на останалите футболисти. Сякаш казва: "Повтаряйте след мен, аз ще ви кажа как се прави това. Ще ви покажа какво се очаква от вас и какво значи да носите тази фланелка".

 

Изпитание на лидерските качества

Когато нивото на отбора пада, Санчес на никого не позволява да отбива номера. Аарън Рамзи подари топката на съперника в опасна за Арсенал зона и чилиецът веднага се обърна към него с бурни жестове. В отбор, изпитващ недостатък на лидери, Санчес е главнокомандващ на терена.

"Чувствам се важен играч и съотборниците постоянно ми го напомнят. Ден след ден, игра след игра аз се старая да доказвам, че съм важен за отбора. Чувствам, че имаме отличен състав, способен да печели трофеи. Искам да подаря на феновете титла. Те ни подкрепят във всеки един момент, това е прекрасно. Ние трябва да спечелим Висшата лига и Шампионска лига за тях", заяви Санчес.


Ще остане ли Санчес?

Арсенал не за първи път се оказва в подобно положение. Клубът не успя да убеди Патрис Виейра, Самир Насри, Сеск Фабрегас, Робин ван Перси и Еманиел Адебайор. Наскоро Алексис заяви, че всичко е в ръцете на Арсенал. "Харесва ми тук, благодарен съм на всички и вече казах, че се радвам да бъда тук. На практика всичко зависи от клуба, а не от мен". Истината е, че конкуренцията във Висшата лига расте и Арсенал не може да си позволи отново да загуби ключов играч.


Преговорите по договора

Санчес по-важен играч ли е от Месут Йозил, който има намерение да сключи нов договор? Това са играчи с различно амплоа. Йозил е технически плеймейкър, въоръжен с нечовешки поглед върху терена и изкусно владеещ топката, но той не е от тези, който ще измъкне заседналия в окопа отбор. Санчес е играчът, способен да ви хване за врата и да ви измъкне.

Възможен ли е вариант с напускане на играча? Трудно може да бъде намерен заместник на Санчес. Известната по целия свят мрежа от скаути на Арсен Венгер даваше преимущество на Арсенал над останалите, когато французинът оглави отбора. Арсен намираше неизвестни играчи и ги правеше звезди. За съжаление, футболът се промени в това отношение. Сега всеки отбор има скаут, внедрен във всеки ъгъл на планетата. Всеки клуб разполага с всевъзможни сведения за вундеркинда, състезаващ се в Армения.

Арсен, не си губи времето. Подпиши със Санчес, докато не са дошли китайците с чувала с парите и не го отведат в китайската Суперлига.


Бен Уелч, FourFourTwo

Превод: Николай Гавазов

P.S. Във вчерашния мач със Суонзи чилиецът вкара гол, 4 пъти повече от всеки един футболист на Арсенал се откри за топката в последната фаза на атаката, 3 пъти повече от всеки друг играч на Арсенал обигра противников футболист и отправи 4 удара към вратата на "лебедите". Алексис бе избран за играч на срещата.

  Сподели
424