След кръга (XIII)


Н. Гавазов

След кръга (XIII)

Само едно дерби имаше през уикенда във Висшата лига, но претенциозните почитатели на английския футбол бяха зарадвани с много емоции и интересни моменти в останалите двубои. FUTBOL TV се опита да акцентира вниманието на своите читатели върху най-главното, което се случи през английския уикенд, а също така и да потопи своите читатели в неповторимата атмосфера на футбола в тази част на Европа.


На Ливърпул му липсва Лалана

Английският национал не е сред най-добрите голмайстори или асистенти на Ливърпул, но неговата решаваща роля е огромна. Лалана пропусна мача със Саутхемптън, в който "червените" не успяха да вкарат гол, а в събота се потвърди, че отсъствието на Адам е проблем за мърсисайдци. Домакините спечелиха мача си със Съндърланд, но двата гола паднаха в края на срещата, като "червените" не показаха привичната за тях лекота, с която създават положения за гол. Може би отсъствието на Лалана не е толкова критично срещу слабаците, но именно в двубои срещу тях става ясно колко важен е Адам за осъществяване на връзката между полузащитата и атаката.

 


Седма поредна победа

Прелюдията към мача между Челси и Тотнъм много приличаше на този между "шпорите" и Манчестър Сити по-рано през сезона. Тогава лондончани се изправиха срещу обралия овациите отбор на Хосеп Гуардиола и почти го отнесоха. Лондонското дерби през уикенда започна да се развива по идентичния начин - "шпорите" включиха на пета предавка и използвайки зашеметяващата си преса, не позволиха на домакините да играят играта си.

Победната серия на възпитаниците на Антонио Конте бе под заплаха, но "сините" за пореден път през сезона показаха воля и отлична работа на мениджъра. Голът на Педро само помогна в осъществяването на намеренията на италианеца, който след почивката увеличи темпото на игра срещу останалите с по-малко сили "шпори", а това даде своите плодове под формата на гола на Моузес. Все още е рано да говорим за главния фаворит за спечелване на титлата, но смело можем да кажем, че устойчивостта на Челси и работата на Конте правят така, че отборът да изглежда шампионски.

 


Работата на Алън Пардю се намира под заплаха

Известно е, че Стив Периш се намира в приятелски отношения с Алън Пардю, но при трудната ситуация, в която Кристъл Палас изпадна, президентът трудно би защитил 55-годишния специалист от американските инвеститори в клуба. Пардю заложи на атакуващия футбол през този сезон и резултатите са налице, но като цяло го няма баланса в отбора. И това много ясно се видя в мача със Суонзи - лондончани вкараха четири гола и водеха в резултата, но заради грешки в защитата загубиха мача. За "орлите" това бе шесто поредно поражение, при това отборът на Пардю не изглеждаше зле в нито един от тези мачове. Дали ръководството на клуба няма да реши, че мениджърът вече не е в състояние да даде увереност на подчинените си?

 


Жиру се превръща в златна резерва?

Едва ли някой се е съмнявал в победата на Арсенал над Борнемут. Да, гостите действаха настойчиво и храбро на терена на страшния си опонент, но в крайна сметка "черешките" станаха жертва на по-голямата класа на играчите от предната линия на противника. Интересното е, че и в този мач Венгер продължи да играе без нападател, оставяйки на пейката Оливие Жиру и разчитайки на мобилността на Алексис Санчес и Тио Уолкът.

Френският нападател все пак се появи в игра и с асистенцията си помогна на своя отбор да довърши противника. Така Жиру се превърна в най-резултатната резерва през този сезон - на сметката на играча има три гола и асистенция. Дали тази ефективност на Оливие няма да убеди Венгер, че сънародникът му ще е най-полезен с физическото си присъствие в решаващите минути на мачовете, когато умората и липсата на концентрация започват да превземат останалите играчи?

 


Манчестър Юнайтед: поредната засечка

 

Трудно е да кажем какви бяха плановете на Юнайтед и Уест Хем за мача, защото гостите вкараха гол още във втората минута, което принуди "червените дяволи" да установят контрол върху мача и да атакуват. Впрочем, домакините достатъчно бързо върнаха попадението, но след това се сблъскаха с проблеми.

Вчера подробно анализирахме причините за този пореден неуспех на Юнайтед и за това няма да се спираме отново на тях, а снощи излезе и статистика, според която хората на Моуриньо са в тройката на отборите, които най-зле се възползват от шансовете си. А и Ибрахимович е най-разточителният футболист в Лигата.

Равенството остави Юнайтед на шеста позиция, а дистанцията от топ 4 се увеличи, което ще постави отбора и Жозе под още по-голям натиск, още повече, че е голяма вероятността португалецът да пропусне следващите два мача на своите.

 

 


Малко цифри:

1 Борнемут за първи път в историята поразява вратата на Арсенал.

2 Суонзи за втори път в историята на Висшата лига вкарва пет гола в един мач.

4 Юнайтед не може да спечели четири поредни мача на "Олд Трафорд" за първи път от февруари 1990 година.

5 Дивок Ориги вкара 5 от шестте си гола във Висшата лига, влизайки като резерва.

6 асистенции има Неманя Матич през този сезон, което е с една повече от цялата минала кампания.

8 Педро има три гола и 5 асистенции в последните си 6 мача на "Стамфорд Бридж".

10 Уест Хем е загубил най-много точки през сезона, след като е водил в резултата.

17 Нито един дует през сегашната кампания не е създал повече положения за гол един за друг от Ибрахимович и Погба.

29 отбора са получавали гол от Серхио Агуеро от 30-те, срещу които аржентинецът е излизал.

30 Тотнъм увеличи серията си без победи на гости на Челси до 30 мача във всички турнири.

33 са головите удари на Агуеро в 34 последни мача от Висшата лига.

37 са нарушенията в мача Уотфорд - Стоук Сити. Това е рекорд за сегашния сезон във Висшата лига.

45 отборите на Милнър никога не са губели във Висшата лига, ако Джеймс е вкарвал гол: 37 победи и 8 равенства.

100 процента са спечелените единоборства от Сезар Аспиликуета в мача с Тотнъм.

 

Отбор на кръга: Рандолф (Уест Хем) - Милнър (Ливърпул), Маколи (УБА), Отаменди (Манчестър Сити), Инди (Стоук Сити), Аспиликуета (Челси) - Фер (Суонзи), Санчес (Арсенал), Симс (Саутхемптън) - Негредо (Мидълзбро), Йоренте (Суонзи).

Мениджър: Антонио Конте (Челси)

Гол: Педро (Челси - Тотнъм 1:1)

ВИДЕО

 

  Сподели
449