След кръга (XII)


Н. Гавазов

След кръга (XII)

Английският уикенд премина под знака на две дербита. Едното, по-голямото, носеше в себе си противопоставянето между двама велики мениджъра, но завърши миролюбиво и не съвсем в духа на мачовете между тези два отбора. Дербито в Лондон не носеше такава интрига в себе си, но за сметка на това премина изцяло в коловозите на английския футбол, т.е. зрелище, зрелище и зрелище. Интересни бяха и пътуванията на лидерите Челси и Ливърпул - единият на север, а другият на юг. FUTBOL TV се опита да отдели най-интересното, което се случи през английския уикенд, а също така и да потопи своите читатели в неповторимата атмосфера на футбола в тази част на Европа.

 

В духа на традициите

Арсена има само една загуба през този сезон и тя бе много драматична, като хората на Венгер бяха близо до това да избегнат поражението. След това "артилеристите" напомпаха мускули, набраха скорост и с мощна и приятна за окото игра започнаха да побеждават, което ги постави сред фаворитите за титлата във Висшата лига.

Арсенал и назад през годините е показвал такава игра, но интересното е, че когато на Арсен Венгер му се налага да играе срещу Жозе Моуриньо, "артилеристите" винаги са се сблъсквали с проблеми. Мосю Венгер за пореден път не успя да изненада португалеца, а като цяло лондончани проведоха един от най-слабите си двубои през този сезон.

Тук не може да говорим за кадрови проблеми на гостите, защото в Юнайтед те бяха повече. Просто Венгер стана заложник на своя стил и характер, като французинът за пореден път потвърди, че няма план Б в ръкава си.

За никого не е тайна, че Арсенл не винаги се справя с натиска на големите мачове и е недостатъчно гъвкава по отношение на тактиката, когато е подложен на натиск. Най-лошата проява на тези недостатъци се получи на "Олд Тарфорд", където гостите се изплашиха да атакуват, а след почивката трябваше само да се защитават, задушени от прегръдката на своя противник.

Юнайтед проведе силен мач, не от най-добрите, но в голяма степен в типичния за отборите на Моуриньо стил - унищожителна преса и пълна мобилизация на силите.

Домакините бяха с една глава над съперника си и заслужаваха победата, но я изпуснаха заради един-единствен удар в очертанията на вратата от страна на Арсенал и за това думите на Моуриньо за липса на късмет имат своя резон. По-важното е, че тази среща показа първите плодове от работата на португалеца, което няма как да не даде повод за оптимизъм. От друга страна Венгер трябва да започне да се притеснява от действията на своите възпитаници в големите мачове, защото с такава игра титлата ще почака още една година.

 

Яя Туре унизи Гуардиола

Кристъл Палас отново претърпя обидно поражение, което би трябвало да принуди Алън Пардю да се безпокои не само за качеството на играта, но и за моралния дух на отбора си. В център на вниманието обаче се превърнаха не проблемите на домакините от "Селхсърст Парк", а неочакваното завръщане в състава на Манчестър Сити на Яя Туре. Африканецът се появи на терена за първи път от август, след като агентът му отправи гръмки и скандални изказвания срещу Гуардиола по-рано през сезона, вкара два гола и на практика донесе трите точки за "гражданите" в един не лек мач.

Успехът помогна на Сити да настигне Ливърпул и откри за Пеп новото лице на Туре, което мениджърът потвърди. Не е изключено сега Яя по-често да играе във Висшата лига, защото не е в заявката на тима за Шампионска лига, а дали ще бъде включен за плейофите на турнира, това зависи изцяло от 33-годишния футболист.

 

 

Челси наистина е добър

Мидълзбро има до момента само две победи. Нещо повече, отборът на Айтор Каранка е от най-малко резултатните в Лигата. В същото време Боро е организиран колектив и умее да се брани, като през този сезон направи два знаменити мача срещу Сити и Арсенал, в които постигна равенства. Именно за това мачът на "Ривърсайд" носеше опасност пред набралия мощен ход Челси.

"Сините" обаче и този път демонстрираха яркото си превъзходство над своите конкуренти. Хората на Каранка добре се бяха укрепили в своята половина, но лондончани играха с такава увереност, че победата им изобщо не бе поставена под въпрос. Голът на Диего Коща остана единствен в двубоя, но по-късно "сините" позволиха си на съперника си малко неща, а също така бяха близо до това да развият своето преимущество.

Шеста поредна победа, без допуснат гол в този период и първо място в класирането. Смее ли някой да каже, че Челси не е добър?

 

 

Дългоочакваната победа

Победата над Уест Хем стана първа за отбора на Маурисио Почетино от началото на октомври. За този период "шпорите" проведоха и по-силни и интересни мачове, едва сега грабнаха трите точки - при това на границата на загубата, което можеше да стане за тях първа за сезона. Определящо за този мач стана влизането на корееца Сон, който даде живот на предсказуемите атаки на "шпорите" и откри възможност за дубъла на Хари Кейн. Спечелените три точки са много важни са Тотнъм не са по отношение на актива, но и за трупане на самочувствие преди сблъсъка с Челси, в който хората на Почетино трябва да очертаят своите шампионски претенции.

 

 

Когато отбраната е на висота

Клод Пюел напълно разумно реши, че няма никакъв смисъл да мери сили с атакуващата игра на Ливърпул, така че постави акцента на действията на своите възпитаници върху отбраната. Още през миналия сезон отбранителната линия на "светците" заслужаваше похвала, защитата продължава да впечатлява и сега, като при това трябва да се отбележи силната игра на Ромеу и на Форстър.

Заедно с това за отбелязване е, че Ливърпул не изглеждаше толкова креативен, както обикновено. Лалана го нямаше, а умората от полетите с националните отбори и травмите бе дало отпечатък върху играта на Фирмино и Коуриньо.

Като цяло не се случи кой знае какво критично за "червените" - Сити догони тима по точки, а Челси излезе на първо място с точка в повече. Но Саутхемптън представи нагледен алгоритъм, как може да бъде спряна предната линия на Ливърпул.

 

Съндърланд оздравява

"Черните котки" бяха погребани преди два кръга, а Дейвид Мойс говореше така, сякаш Съндърланд вече се намира в Чемпиъншип. През последните седмици обаче феновете на тима гледат с по-голям оптимизъм на съдбата на отбора. Победата над Борнемут изглеждаше нелогична и постигната с лека доза късмет. Успехът над Хъл Сити обаче бе закономерен и дойде след добра игра на "черните котки". Засега е трудно да правим изводи, но е факт, че Съндърланд се отлепи от дъното и вече се намира на три точки от спасителния бряг.


Малко цифри:

0 Арсенал за първи път от април няма удар в очертанията на вратата до почивката.

2 Тотнъм за първи път през сезона допуска повече от един гол в мач.

2 Яя Туре вкарва два гола в един мач за първи път от месец май 2015 година.

4 Хуан Мата има четири гола срещу Арсенал. Испанецът е вкарвал повече само на Норич (5).


5 поредни мача Челси излиза в един и същи състав, което се случва за първи път в историята на Висшата лига.

8 нито един отбор не е загубил повече точки от Уест Хем, имайки преимущество в хода на мача.

11 Микейл Антонио повтори рекорда на Тим Кейхил от 2010 година по количество отбелязани голове с глава за една календарна година.

13 Диего Коща е лидер по количество резултатни действия с 10 гола и 3 асистенции.

16 Кристъл Палас допуска гол в 16-ти пореден мач от Висшата лига.

19 Манчестър Юнайтед само един път в историята (2004/05) е събрал по-малко точки (18) след 12 кръга.

150 мач проведе Еден Азар във Висшата лига. Белгиецът има на сметката си 48 гола и 31 асистенции.


Отбор на кръга: Пикфорд (Съндърланд) - Ван Анхолт (Съндърланд), Аке (Борнемут), Ван Дейк (Саутхемптън), Антонио (Уест Хем) - Туре (Манчестър Сити), Морисън (УБА), Аничебе (Съндърланд), Мата (Манчестър Юнайтед) - Сон (Тотнъм), Рондон (УБА).

Мениджър: Тони Пюлис (УБА)

Гол на кръга: Роберто Перейра (Уотфорд - Лестър 2:1)


ВИДЕО 

  Сподели
352