След кръга (XI)


Н. Гавазов

След кръга (XI)

Английският уикенд бе белязан с унищожителните победи на Ливърпул и Челси, които накараха мениджъра на Арсенал Арсен Венгер да отчете, че отсъствието на мачове в Европа помага на отборите на Клоп и Конте. Няма как да не отбележим и първата победа на Съндърланд през сезона, която на всичкото отгоре дойде като гост. Успехът на Манчестър Юнайтед по принцип не трябва да е на заглавната страница, но когато идва за първи път от 24 септември - това няма как да бъде пропуснато. FUTBOL TV се опита да отдели най-интересното, което се случи през английския уикенд.


Най-добрият отбор стъпи на върха

Сегашният сезон в най-динамичното и популярно първенство на планетата ще се запомни с големия списък на кандидатите за титлата, като почти всички в определен период предизвикаха възторг и разочарование. Ако погледнем таблицата за класиране, кандидатите продължават да се движат плътно, но първото място най-после бе заето от отбора, който показва най-открит футбол и най-голяма увереност при атаките на чуждите врати.

Спокойно можем да определим мачовете на Ливърпул като фестивал на футбола. Уотфорд победи Манчестър Юнайтед и създаде огромни проблеми на Челси, но хората на Валтер Мадзари нямаха никакви шансове срещу колектива на Клоп. "Червените" вкараха шест гола и сега имат 30 гола на сметката си, което е най-добър показател в лигата. Да, Ливърпул не е съвършен, но кой от останалите конкуренти е безгрешен?

 

Домашната серия на Лестър приключи

Последната загуба на шампионите у дома бе преди повече от година. Тази серия приключи през уикенда, когато Лестър претърпя поражение от УБА. Напълно заслужен успех на колектива на Тони Пюлис, който преди това бе претърпял тежко поражение от Манчестър Сити. Само ще напомним, че "лисиците" отправиха първия си удар към вратата на "дроздовете" едва след почивката, което показва какъв контрол имаха гостите върху мача. Впрочем, няма място за отчаяние за отбора на Клаудио Раниери. Лестър почти се класира за плейофите на Шампионска лига, така че сега шампионите могат да се фокусират върху стабилизирането си във вътрешното първенство.

 


Челси се намира във великолепна форма

Октомври ще се запомни като успешен месец за колектива на Антонио Конте. Четири победи в четири мача и голова разлика 11:0. След този лъвски скок много експерти предричаха лек спад в представянето на "сините", още повече, че първият ноемврийски мач бе срещу коравия Евертън.

На практика обаче тази среща се превърна в най-добрата за Челси от началото на сезона. Хората на Конте не само разпиляха "карамелите" на части, но буквално не им дадоха да дишат, убеждавайки ни, че Челси се намира във великолепна форма. И, ако лондончани запазят сегашното си състояние (жалко, че идва международната пауза), спокойно можем да твърдим, че те са главният претендент за титлата през този сезон.

 


Манчестър Сити има проблеми в домашните мачове?

 

Победата над Барселона изигра лоша шега на "гражданите", давайки им увереност в собствената непогрешимост. Хората на Гуардиола започнаха силно срещу Мидълзбро, буквално натиквайки съперника в собственото му наказателно поле. Много фенове навярно не могат да си обяснят какво се случи след почивката, но то е лесно обяснимо - Каранка промени схемата на игра, поставяйки в центъра на терена трима опорни полузащитника и две крила, които започнаха повече да работят с отбрана. Тогава дойдоха и първите удари на Негредо и Де Роон, но този тревожен звън никак не обезпокои домакините, които продължаваха бавно да търкалят топката към противника. След мача Гуардиола заяви, че отборът може би е изморен от мача с Барселона, а ситуацията с допуснатия гол със загуба на концентрация. Истината е, че повече трябва да се говори за самонадеяност на "гражданите".

Сега Сити изпадна в интересна ситуация, защото последните три манчестърски мача на отбора завършиха при резултат 1:1. Ситуацията става симптоматична, но е очевидно, че всеки един отбор, който дойде на "Етихад", може да измъкне нещо оттук. А следващият домакински двубой на Сити е с намиращия се в прекрасна форма Челси...

 


Съндърланд не е безнадежден

Борнемут доминираше през целия мач, а Съндърланд игра с намален състав, но блестящата игра на вратаря Джордън Пикфорд и старанието на Виктор Аничебе в предни линии донесоха трите дебютни точки за гостите през този сезон. Може би това е бомбата на кръга, но тя показа, че старанието на Дейвид Мойс да изправи отбора не е безразлично на играчите му, които се раздадоха срещу Борнемут. Една победа не е кой знае какво, но демонстрираният манталитет ясно показва, че Съндърланд не е безнадежден отбор.

 


Нужната победа

Натискът върху Жозе Моуриньо и Манчестър Юнайтед стана огромен след фиаското в Истанбул и като цяло заради нестабилните резултати. Колко ли некомфортно щяха да изглеждат "червените дяволи" и Жозе при равенство или загуба на "Либърти"? Но до това не се стигна. Юнайтед победи и то много уверено.

Гостите по традиция не изглеждаха мощно от гледна точка на позиционните атаки, но все пак взеха своето благодарение на индивидуалното си майсторство. При това хората на Моуриньо показаха дяволска ефективност, нанасяйки три удара в очертанията на вратата на съперника, които се превърнаха в голове. Това се случи през първото полувреме, след което гостите намалиха оборите и позволиха на съперника да върне едно попадение.

Този успех намали напрежението около Юнайтед и подобри положението на тима. Сега хората на Жозе се намират на три точки от Тотнъм и на шест от Арсенал, с който играят в следващия кръг.


Малко цифри:

3 Педро има 3 асистенции в последните 4 мача от сегашния сезон във Висшата лига, колкото в 35 срещи от миналата кампания.

3 Уотфорд допусна 3 гола през първото полувреме на мача с Ливърпул, което е повече, отколкото в последните 4 двубоя на тима.

4 Челси вкара първите четири гола на Евертън след четири удара в очертанията на вратата.

5 Маурисио Почетино е първият мениджър в историята на Тотнъм, който няма загуба в първите си пет мача срещу Арсенал.

5 На сметката на Хари Кейн сега има пет гола в четири мача с Арсенал.

6 Ливърпул отбелязва шест гола в един мач от Висшата лига на "Анфийлд" за първи път от 2009 година.

9 Сити не може да опази суха вратата си в девет мача през този сезон.

12 Диего Коща е лидер във Висшата лига по системата "гол плюс пас". На сметката на испанеца има 9 точни удара и 3 асистенции.

28 Серхио Агуеро е играл срещу 30 отбора във Висшата лига и е успял да вкара гол срещу 28 от тях.

100 - Уейн Рууни стана едва третият футболист след Райън Гигс и Франк Лампард, който достига отметка от 100 асистенции в рамките на Висшата лига.

139 дербито на северен Лондон е най-резултатното противопоставяне в историята на Висшата лига: в него са отбелязани 139 гола.

150 - толкова са головете на Серхио в 223 мача в състава на Сити във всички турнири.

916 - Ливърпул оглавява таблицата за класиране във Висшата лига за първи път от 6 май 2014 година, т.е. преди 916 дни.

25 000 гол в историята на Висшата лига бе отбелязан от Златан Ибрахимович.

Отбор на кръга (4-1-4-1): Пикфорд (Съндърланд) - Френд (Мидълзбро), Доусън (Хъл Сити), Джан (Ливърпул), Алонсо (Челси) - Погба (Манчестър Юнайтед) - Коутиньо (Ливърпул), Фирмино (Ливърпул), Азар (Челси), Филипс (УБА) - Коща (Челси).

Мениджър: Антонио Конте (Челси)

Гол на кръга: Пол Погба (Суонзи - Манчестър Юнайтед 1:3)

ВИДЕО

 

  Сподели
360