Джокович сбъдна голямата си олимпийска мечта!


FUTBOL-TV

Джокович сбъдна голямата си олимпийска мечта!

Поставеният под номер 1 Новак Джокович от Сърбия се наложи на финала над втория в схемата испанец Карлос Алкарас със 7:6(3), 7:6(2) и печели златния медал на сингъл на Олимпийските игри в Париж.

Двубоят на централния корт "Филип Шатрие“ продължи 2 часа и 52 минути. 

Така той добави към легендарната си кариера и последното нещо, което липсваше в списъка му от постижения - златото от Олимпийски игри. Носителят на 24 титли от Големия шлем остана четвърти на Игрите в Токио през 2021 година.

Сърбинът е първият тенисист в историята, печелил всяка една голяма надпревара - Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос", "Уимбълдън", Откритото първенство на САЩ, Олимпийските игри и Финалите на ATP, както и "Мастърс" турнирите в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло, Мадрид, Рим, Канада (Монреал/Торонто), Синсинати, Шанхай и Париж.

Новак Джокович започна концентрирано и поведе с 1:0 гейма. Още в първото си подаване Алкарас имаше проблеми, като трябваше да отрази една възможност за пробив, която се откри пред сърбина.

Бившият номер 1 в света позволи на Алкарас да вземе преднина от 30:0 в третия гейм. Сърбинът събра сили и успя да обърне и отново поведе – 2:1. Испанецът продължи да бъде колеблив, което позволи на съперника му да стигне до три възможности за пробив. Шампионът от "Уимбълдън" успя да покаже класата си и направи 2:2.

В петия гейм Алкарас от своя страна имаше цели три възможности за брейк, но сърбинът се справи с напрежението за 3:2. До 4:4 и двамата бяха убедителни на сервис. 

В следващия гейм Джокович отново беше изправен пред трудна ситуация, след като направи двойна грешка и така даде преднина от 30:0 на Алкарас. Сърбинът изравни, но в последствие отрази цели пет възможности за брейк и стигна до 5:4.

Следващата възможност да поведе в сетовете беше пред тенисиста от Сърбия, който получи мач-пойнт при 6:5, но Алкарас запази концентрация и стигна до тайбрек.  В него Джокович демонстрира голямата си класа и спечели със 7:3.

Втората част далеч не предложи такива емоции. Единствената възможност за пробив бе в полза на сърбина при 1:1 гейма, но Алкарас се измъкна. Впоследствие и двамата бяха стабилни на сервис и се стигна до нов тайбрек. Джокович за пореден път показа, че е по-силен във важните моменти. Двубоят завърши с форхенд уинър по правата за 7:2 и така Новак Джокович стана олимпийски шампион за първи път в кариерата си.

  Сподели
48