Льоклер спечели Гран при на Австрия


П. Пенков

  Льоклер спечели Гран при на Австрия

Приключи Гран При на Австрия. Победител стана пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер. Лидерът в шампионата Макс Верстапен (Ред Бул) завърши втори. Челната тройка затвори седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Мерцедес).

Верстапен започна отлично и зае лидерската позиция в завой номер 1, а Карлос Сайнс (Испания, Ферари) временно остана втори пред Льоклер. Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) пък допря болида на Чеко Перес (Мексико, Ред Бул) и го изпрати в чакъла, елиминирайки един от четиримата фаворити за победата.

Льоклер изпревари Сайнс и се съсредоточи върху преследване на първото място, от което го делеше близо една секунда. Тя беше заличена бързо и пилотът на Ферари успя да изпревари Ферстапен от третия опит - във вътрешната страна на завой номер 4 в 12-ата обиколка.

Верстапен спря моментално за смяна на гумите, а Льоклер се задържа много повече от него на пистата и на този етап изглеждаше, че Ферари са избрали стратегия с едно спиране. Нидерландецът пък направи втори пит-стоп в 37-та обиколка и подгони Льоклер с нови гуми.

Вместо Верстапен да преследва водещото Ферари, 22 обиколки преди края се случи точно обратното. Льоклер влезе в бокса в 49-ата обиколка и само четири по-късно отново бе пред нидерландеца, а този път и с последно изпреварване за първото място. Верстапен дори беше застрашен от скоростта на Сайнс, но испанецът получи проблеми с двигателя и отпадна.

Льоклер завърши с 1.532 секунди пред Ферстапен и спечели за първи път в кариерата си в Австрия. Той вече има пет победи - в Австралия и Бахрейн тази година и в Италия и Белгия през 2019. Всички те са спечелени с болид на Ферари. Италианският конструктор пък записа втори пореден успех във Формула 1 след този на Сайнс във Великобритания.

Перес не завърши състезанието, което отвори пътя на Льоклер към второто място в класирането. Пилотът на Ферари е със 170 точки, а Верстапен продължава да води с 208.

Голямата награда на Австрия. Състезание

1. Шарл Льоклер (Ферари) - 1:24:24.312.

2. Макс Верстапен (Ред Бул) +1,532.

3. Люис Хамилтън (Мерцедес) +41.217.

4. Джордж Ръсел (Мерцедес) +58.972.

5. Естебан Окон (Алпин) +1:08.436.

6. Мик Шумахер (Хаас) +1 обиколка.

7. Ландо Норис (Макларън) +1 обиколка.

8. Кевин Магнусен (Хаас) +1 обиколка.

9. Даниел Рикардо (Макларън) +1 обиколка.

10. Фернандо Алонсо (Алпин) +1 обиколка.

11. Валтери Ботас (Алфа Ромео) +1 обиколка.

12. Александър Албон (Уилямс) +1 обиколка.

13. Ланс Строл (Астън Мартин) +1 обиколка.

14. Гуаню Джоу (Алфа Ромео) +1 обиколка.

15. Пиер Гасли (Алфа Таури) +1 обиколка.

16. Юки Цунода (Алфа Таури) +1 обиколка.

17. Себастиан Фетел (Астън Мартин) +1 обиколка.

18. Карлос Сайнц младши (Ферари) – пенсиониран

19. Никълъс Латифи (Уилямс) – пенсиониран

20. Серхио Перес (Ред Бул) – пенсиониран.

  Сподели
524