Топ тенисист е участвал в договорените мачове


Н. Гавазов

Топ тенисист  е участвал в договорените мачове

Арменска престъпна група стои в основата на организирането и провеждането на договорени мачове с участието на над 135 тенисисти. Това заяви заместник-генералният прокурор на Белгия Ерик Бишоп, който е един от участниците в разследването на престъпната схема.

Както е известно, по-рано стана известно, че журналисти от  германския телевизионен канал ZDF са провели  разследване, по време на което бяха разкрити голям брой тенисисти, участващи в договаряне  на мачове.

Според източника, към  момента над 135 тенисисти са участвали  в незаконни залози, а рейдовете и разследванията обхващат различни страни, включително Белгия, Испания, Франция и САЩ. ФБР вече се свърза с белгийски следователи  с цел разкриване на престъпната схема. В разследването участват и следователи от други държави. 

В момента се води разследване срещу германски тенисист, който реши да сътрудничи на органите на реда.

Има и информация, че в делото е замесен и играч от топ 30 на рейтинга на ATP, който вече е спечелил три турнира.

"Говорим за арменската мафиотска мрежа, която е разпространила влиянието си в седем европейски държави. Това е много голяма и организирана мрежа Тази мафия е много добре структурирана, има хора, отговорни за резултата, има и такива, които "изпират“ пари, както и  такива, които директно влизат в контакт с тенисисти", заяви  заместник - генералният прокурор на Белгия Ерик Бишоп.

Тази година антикорупционният орган на Tennis Integrity Unit (TIU) вече разкри  и дисквалифицира 20 състезатели от ATP и WTA замесени в договорени мачове.

Един от заподозрените е аржентинският информатор Марко Трунгелити, който потвърди, че членове на престъпната мрежа са се свързали с него.

"В топ 50 на световната класация има професионалисти, които влияят на резултата от мачовете. Не трябва да се говори, че измамата е само в долните части на рейтинга на ATP. Това се случва на всички нива", заяви  Трунглити.

Разследването на настоящия скандал е към своя край, а резултатите ще бъдат обявени след няколко месеца.

  Сподели
122