Арсенал – Порто: Краят на проклятието


Н. Гавазов

Арсенал – Порто: Краят на проклятието

Арсенал - Порто

Стадион: "Емирейтс", Лондон

Дата: 12.03.2024 г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Клемен Търпин (Франция)

Арсенал и Порто подновяват враждебните действия в Шампионска лига на стадион "Емирейтс" във вторник вечерта, където португалския колектив ще се опита да защити преднината си от един гол от първия мач от осминафиналите в турнира.

Миналият уикенд бе много приятен и успешен във всички аспекти за Арсенал. Първо момчетата на Микел Артета успяха да спечелят трудна победа над Брентфорд в последните минути на лондонското дерби в събота (2:1), която е трета поредна след успехите над Нюкасъл и Шефилд, а в неделя "артилеристите" "се заредиха с пуканки" и наблюдаваха директния сблъсък на двата си основни съперника в битката за титлата във Висшата лига, в който Ливърпул и Манчестър Сити не се победиха, а това позволи на Арсенал да завърши кръга като лидер в класирането на шампионата поради предимството в разликата между отбелязани и допуснати голове. Да, във всички случаи един от съперниците на Арсенал щеше да изпусне точки тази вечер, но когато и двата го направят едновременно - това е очевиден бонус.

Много натоварените последни дни на играчите на Арсенал обаче бяха допълнени с мисли за реванша с Порто от плейофите на Шампионска лига. Тимът на Микел Артета искаше да проведе първия мач в Португалия с най-малко физически загуби, без да демонстрира обичайната си интензивност в атаките. Лондончани бяха близо до изпълнението на плана си, но съдбата-злодей разпореди друго и, може да се каже, че наказа "артилеристите" за слабото им представяне с нула удара към вратата за цялата среща – нещо, което те не бяха допускали от 2011 г.

Невероятният гол на Галено в четвъртата минута на добавеното време на второто полувреме шокира Арсенал и донесе минимална домакинска победа на Порто. За цялостната обща картина на играта и на фона на незначителния брой създадени моменти край вратата на двата отбора, не може да се каже, че хората на Серхио Консейсао не заслужаваха такъв резултат. Тук е достатъчно да споменем първото полувреме, когато Галено някак като по чудо пропусна 99% възможност за гол след два последователни удара всяка секунда (xG на първия - 0.41, и на втория - 0.58)!.

Но причината за неубедителното представяне на Арсенал в Португалия не се крие само в проваления план на лондончани. Тук е невъзможно да не отбележим колко добре се бяха подготвили тактически играчите на Порто за мача – старши- треньорът Серхио Консейсао каза по време на пресконференцията преди двубоя, че тактическите упражнения този път са отнели повече време от обикновено. Още след победния мач "драконите" стигнаха до полуфиналите за купата на Португалия, а също така постигнаха две победи и едно равенство във вътрешното първенство, като особено разгромът над Бенфика с 5:0 би трябвало да вдигне морала на Порто, въпреки че тимът все още не може да настигне Спортинг Лисабон, изоставайки от "лъвовете" със седем точки.

За статистиката ще кажем, че от сезон 2012-13 "драконите" не са били елиминирани от 1/8 на Шампионска лига, след като надделяха в първия мач, но историята трябва да бъде написана, ако искат да избегнат този нежелан сценарий да се повтори - Порто не успя да спечели нито един от предишните 22 мача в Англия, а единственият им успех срещу отбор от Висшата лига извън собствената територия дойде срещу Челси в Севиля през 2021 г.

Освен това португалците претърпяха поражение, без да отбележат гол при всяко от предишните си три гостувания на стадион "Емирейтс“.

Разгромът на Арсенал с шест гола над Шефилд Юнайтед доведе до това, че Габриел Мартинели получи неприятно порязване на крака си, а бразилецът не беше видян на тренировка в понеделник, което предполага, че той няма да участва в реванша.

Такехиро Томиясу обаче има по-добри шансове да бъде във форма, докато Юриен Тимбър все още е на няколко седмици от завръщането си след контузия, но "артилеристите" бяха подсилени от завръщането на Александър Зинченко от загриженост за прасеца срещу Брентфорд.

Що се отнася до Порто, левият бек Уендъл се възстанови от удара, който го накара да бъде заменен към края на първия мач, но колегите защитници Зайду Сануси и Иван Маркано са на дълъг път към възстановяване заради здравословни проблеми.

Габриел Верон също се грижи за проблем с ахилеса, но феновете на Порто могат да се зарадват на една добра новина по отношение на контузиите, тъй като звездният нападател Мехди Тареми се очаква да участва, след като пропусна първия мач поради проблем с бедрото.

Очевидно е, че Артета ще търси печелившата формула, за да избегне осмо поредно отпадане на тима в 1/8-финалите на Шампионска лига, особено след като лондончани спечелиха и трите си домакинства през есента, с голова разлика 12:0. Във всеки случай не може да има подценяване на отбора на Консейсао, колкото и Арсенал да се счита за явен фаворит в собствената си крепост. Очаква се "артилеристите" да се изправят срещу португалците в един тежък реванш, но предполагаме, че домакините са взели някои поуки от първия мач и ще се покажат в съвсем друга светлина, като в крайна сметка ще постигнат резултат, който ще сложи край на проклятието на лондончани да пропускат четвъртфиналите на Шампионската лига през последните 14 години.

Прогноза: Арсенал – Порто 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Порто (Сержо Консейсао)
 
Коща
   
Марио
Пепе
Отавио
Вендел
Варела
Гонзалес
Консейсао
Пепе
Галено
Еванилсон
Жезуш
Хаверц
Сака
Райс
Жоржиньо
Едегор
Зинченко
Габриел
Салиба
Уайт
   
Рая
 
Арсенал (Мике Артета)

Обоснована прогноза: Арсенал - Порто 2:0

  Сподели
369