Овребо: Барса - Челси приключи кариерата ми


И. Ангелов

Овребо: Барса - Челси приключи кариерата ми

6-ти май 2009-та година, или нощта когато съдията Том Хенинг Овребо придоби печална известност след подминаването на 4 отделни нарушения срещу Челси в наказателното поле на Барселона във втората част от полуфиналите на Шампионска лига. В навечерието на идната среща между отборите медиите се допитаха до бившия вече рефер за неговата кариера след двубоя.

В онази вечер Овребо отсъди нарушение на Дани Алвеш срещу Флоран Малуда като фаул извън наказателното поле, подмина повалянето на Абидал на Дрогба в наказателното поле, както и играта с ръка на Жерар Пике и Самюел Ето'о в наказателното поле на Барса в срещата. По този начин и при агрегат от 1:1 Барса премина към финал с Манчестър Юнайтед.

Пред Goal.com Овребо сподели за спомените си, смъртните заплахи и кариерата след известния мач:

"Когато влезеш в съблекалнята след такъв мач, ти си мислиш 'Е, Том Хенинг, днес не се представи на най-добро ниво'. Като съдия от такова ниво ти си свикнал на феновете. Така е и в Англия. Свикнал си с медиите. Готов си и знаеш, че можеш да донесеш много емоции в различни посоки.

"И други рефери са имали изживявания като мен - Урс Мейер от Швейцария в срещата Англия - Португалия, Андерс Фриск от Швеция, отново Челси - Барселона. Може и други да кажем. Ние знаехме, че след такъв мач ще има реакция. Малко или много бяхме готови за това.

"Когато гледам назад към кариерата си мога да си спомням или тези 3, 4, 5 лоши мача, или 95% от мачовете, в които съм се представил добре като рефер. В кариерата си всеки има възходи и падения. Специалното в съдийската професия е, че линията между ада и рая е много тънка. Ако направиш голяма грешка във важен мач кариерата ти може да приключи, но като играч или треньор, голяма грешка в голям мач няма да се отрази толкова жестоко."

След срещата през 2009-та Дидие Дрогба и Жозе Босингва бяха наказани за по 3 мача за реакциите си по адрес на съдията: 

"Може да ги разбереш, но не трябва да защитаваме това. Имаше представители на Челси, които бяха много уважителни. Хидинк, например, който беше треньор тогава. Той беше много професионален. Разбира се, беше критичен, разбираемо, но се държа джентълменски и професионално. Някои други преминаха линията. 

"През лятото на 2009-та трябваше да се явя на изслушване пред УЕФА за решенията си в мача. Аз срещнах Дрогба и някои от адвокатите в Челси. Имах кратък разговор с г-н Дрогба. Той, разбира се, е добър човек и играч. Беше джентълмен и двамата споделихме, че можехме да реагираме различно в различните ситуации. Така че извън терена всичко беше по-културно.

"Когато Шампионска лига продължи през август 2009-та аз вече спрях да получавам големи мачове. Малко-по-малко трябваше да работя и евентуално получих Байерн Мюнхен срещу Фиорентина. За съжаление тогава пропуснахме очевидна засада. Така вече имах два мача на високо ниво, в които не се представих добре. След това вече не бях викан в Шампионска лига, а продължих само в локалната лига на Норвегия. Там за съжаление се контузих през 2012-та, и след опит да се завърна трябваше да сложа край на кариерата си през 2013-та."

"Ако бях се представил добре в срещата между Челси и Барселона аз вероятно щях да получа роля на Световната купа. Когато обаче имаш такъв мач с толкова спорни ситуации, това провокира реакция от играчите и поставя черна точка върху теб. Така други добри рефери естествено се избират за големите турнири на УЕФА и ФИФА. Аз мисля, че това беше мачът, който направи разликата за мен.

"Щеше да е добре да имаме видео система в онзи мач. Аз съм позитивно настроен за всяка система, която ще подпомогне стандарта на съдийството." 

В момента Овребо води лекции по психическо здраве и спорт в норвежко училище за спортни науки. 

  Сподели
388