Дешан се ядоса на въпрос за руския национален отбор


Н. Гавазов

Дешан се ядоса на въпрос за руския национален отбор

Старши-треньорът на националния отбор на Франция Дидие Дешан рязко реагира на въпрос на журналист за националния отбор на Русия. Еуфорията в страната - домакин на финалите на Мондиал 2018 е огромна, а пропагандата по всякакъв начин се опитва да прокламира класирането на "Сборная" за четвъртфиналите на турнира като успех на управлението на Путин. Руските журналисти на всяка пресконференция задават въпроси за руския национален отбор, както и за организацията на Световното, като много често след това се вадят и разпространяват думи от контекста на цялото изказване.

В същото време много теми остават скрити под повърхността - като тези с корупцията при строителството на стадионите и други обекти от Мондиал 2018, за строителните фирми, които са близо до кръговете на Путин, за разрушената инфраструктура само на километри от спортните обекти и фен зоните, за лошото състояние на жп транспорта извън градовете-домакини на Мондиал 2018, в който има вагони на по 60 и повече години. 

През последните дни пък стана известно, че държавни служители от Самара са били освободени от работа на 2 юли и задължени да присъстват на мача Бразилия - Мексико с шалчета на "ацтеките". Интервютата на служителите бързо бяха изтрити, а темата стана табу в руските медии. 

Дешан за четвърти път от началото на турнира бе попитан за представянето на руския национален отбор. Този път търпението на специалиста се изчерпа и той реагира много остро. 

"Преводач, вие сигурен ли сте, че това наистина е въпрос за националния отбор на Русия? Какво наистина трябва да говоря за този отбор? Добре де, аз просто не разбирам, защо искате да говоря за националния отбор на Русия в навечерието на полуфинал на Световно срещу друг отбор? Не виждам къде е логиката. Тук има журналисти от Франция, Белгия и други страни. Дайте им думата и да продължаваме напред", заяви Дешан.

  Сподели
694