Реалност


Н. Гавазов

Реалност

Днес един от най-успешните и известни футболисти на нашето време Лионел Меси вероятно ще изиграе главния мач в кариерата си. Аржентинската суперзвезда ще се бори с националния си отбор за златния медал на Световното първенство през 2022 г. в Катар. Проблемът е, че съперникът на "албиселесте" няма никакво намерение да проявява съчувствие към щенията на южноамериканците и едва ли ще изпусне короната, която сложи на главата си преди четири години.

 

Натискът

За последно националният отбор на Аржентина спечели турнира през 1986 г. През следващите 36 години или девет световни първенства южноамериканците стигат до финал три пъти - през 1990, 2014 и сега. Освен това от настоящия национален отбор на последния финал игра само един футболист - Лионел Меси. Другите момчета нямат такъв опит.

Така че вълнението на аржентинците ще е сериозно. Да, и факторът Меси ще окаже натиск върху отбора, защото мачът в неделя е последният шанс на техния капитан да стане световен шампион. Преди началото на турнира седемкратният носител на Златната топка обяви, че е дошъл за последен път на Световно първенство. По принцип всичко или нищо. Как да не трепериш под такова напрежение?

Френският отбор няма такива психологически проблеми. Те са настоящите световни шампиони, а 10 от 24-те играчи в приложението веднага участваха в победното Световно първенство през 2018 г.

 

Аржентинците играят изключително нестабилно

Всъщност играта на националния отбор на Аржентина на настоящото Световно първенство е много нестабилна. От самото начало на турнира почти във всеки втори мач те имат необясними пропуски за период от 5-10 минути, когато отборът просто се изключва от играта.

Съдете сами, те успяха да допуснат два гола за пет минути от Саудитска Арабия в стартовия мач, едва се пребориха с Австралия в последните 10 минути на 1/8-финалите. На четвъртфиналите допуснаха гол от Нидерландия в последната минута на редовното време и позволиха на съперниците да вкарат мача не само в продължения, но и в изпълнение на дузпи. И какво ще се случи на финала при изключителното напрежение?

 

Французите са още по-силни

Да, националният отбор на Аржентина има добър състав, изграден около лидера Лионел Меси, който е в невероятна форма и счупи пет рекорда само в един мач с Хърватия. Отборът е много гъвкав: ако е необходимо, те могат съзнателно да играят от втора позиция и контраатаакуват, а също така са в състояние да пробият защитата, ако противниците им "паркират автобуса“. Но все пак отборът на Франция е по-добър – и като качество на играта, и като състав.

Скоростта, формациите и действията на французите по двата фланга са на своя пик. Ако националният отбор на Аржентина е ориентиран към Меси, то "трикольорите" са способни да вкарват и да печелят с всеки играч. Килиан Мбапе няма да отбележи, което означава, че Антоан Гризман или Оливие Жиру ще вкарат, или дори Тео Ернандес или Коло Муани, които влязоха като резерви. Просто сравнете: от националния отбор на Аржентина седем играчи отбелязаха голове и асистенции на Световното първенство през 2022 г. и десет от отбора на Франция. При положение, че главната звезда Карим Бензема не дойде в Катар. Но само Меси или дори връзката Меси - Алварес не е достатъчно, за да бъде победен такъв мощен отбор като този на Дидие Дешан.

 

Мбапе е също толкова добър, колкото и Меси

Всички говорят за Меси, но френският отбор има също толкова добър нападател - просто той е по-млад и не толкова именит като аржентинеца. Става дума за Килиан Мбапе.

Въпреки цялата колективна сила на "трикольорите", 23-годишният Мбапе се отличава от съотборниците си. В шест мача той отбеляза пет гола и направи две асистенции, повече от втория най-резултатен французин Оливие Жиру с показатели 4+0. Меси също има пет попадения, но едно успешно подаване повече.

Мотивацията, спортният гняв и желанието да бъдеш първи са в изобилие при Мбапе. В същото време той все още има цялата си кариера пред себе си, така че не изпитва такъв натиск като Меси и просто играе за собствено удоволствие. А това е шикозна привилегия във финалите на Световното първенство.

 

Не всички големи футболисти стават световни шампиони

През дългата си и славна кариера Меси спечели почти всичко, за което един професионален футболист може да мечтае: младежки и клубни Световни първенства, 11 национални първенства, четири победи в Шампионска лига, девет Суперкупи и осем Национални купи, една Купа на Америка и едно олимпийско злато. Спечели "Златната топка" за рекордните седем пъти. Единственото, което му липсва е Световната купа.

Разбира се, Меси заслужаваше да спечели, но в същото време човек трябва да разбере, че величието не е равно на титлата световен шампион. Много велики играчи никога не са ставали световни шампиони, като легендарния унгарец Ференц Пушкаш, който вкара 514 гола в 530 клубни мача, или най-добрият френски футболист на 20-ти век Мишел Платини. А в сегашно време това се случи на звездата на португалския национален отбор Кристиано Роналдо.

За съжаление, трябва да сме подготвени за факта, че Лионел ще остане в тази компания след финала в Катар. И колкото по-бързо неговите почитатели приемат това, толкова по-безболезнено ще премине за тях финалът на Мондиал 2022.

Впрочем, това са само предположения, в които има голяма доза вероятност. Реалността ще стане ясна след няколко часа. При всички положения днешният главен мач за годината ще е празник за неутралните футболни фенове. И за почитателите на победителя.

  Сподели
1429