Журналистка е била под заплаха за арест в Катар


Н. Гавазов

Журналистка е била под заплаха за арест в Катар

Журналистката от Daily Mail Катрин Бат имаше проблеми на Световното първенство в Катар. Момичето записа видео от безредиците преди мача от Мондиал 2022 Гана - Уругвай (0:2). След това служители на реда я наобиколиха, заплашиха я с арест и я принудиха да изтрие видеото.

В колонката си в Daily Mail Бат съобщи, че фенове от Гана не са били допуснати на стадиона по вина на организаторите, което е предизвикало блъсканица. Жени и деца бяха в паника от случващото се. Африкански фенове прескачаха огради и пробиха охраната. Британският журналист записа всичко на видео, изпрати го на редактора и отиде на стадиона. След това тя беше заобиколена от осем служители на охраната.

"След многократни въпроси защо съм задържана, един от силите за сигурност каза, че са ме видели да снимам видео и че нямам право да го правя. Обясних, че съм акредитиран журналист и му показах акредитацията по електронен път. Но те отговориха, че трябва да имам хартиена версия на пропуска в ръцете си. Тогава те казаха, че имам две възможности: или да изтрия записаните видеоклипове, или да отида в полицията.

Съгласих се да изтрия видеоклипа, но ми взеха телефона и започнаха да проверяват имейлите и месинджърите, за да се уверят, че нямам време да изпращам видеоклипове. Имах късмет, че успях бързо да изтрия съобщенията, изпратени до редактора", написа Бет в колоната си в Daily Mail.

  Сподели
421