ФИФА започна разследване срещу Сръбската федерация


Н. Гавазов

ФИФА започна разследване срещу Сръбската федерация

ФИФА откри дисциплинарно производство срещу Сръбската футболна федерация, след като преди загубата от Бразилия на Световното първенство отборът окачи знаме на страната, в което бе включено Косово.

"Подобен шовинистичен акт няма място на спортни събития и още повече там, където се провежда най-голямото футболно събитие в света. Недопустимо е този акт да бъде премълчан. Силно настояваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже Сръбската футболна федерация за този агресивен акт, който е в противоречие с ценностите, които футболът предава “, се казва в изявление на официалния уебсайт на Футболната федерация на Косово.

"Като се има предвид, че Косово е пълноправен член на ФИФА и УЕФА, очакваме ФИФА да предприеме конкретни действия в отговор на тези позорни изображения от съблекалнята на Сърбия, които демонстрират омразно, ксенофобско и геноцидно отношение към Косово, използвайки Световното първенство по футбол за това“, написа министърът на спорта на Косово в своя Twitter.

Не закъсня и реакцията на Световната централа.

"Дисциплинарната комисия на ФИФА откри производство срещу футболната асоциация на Сърбия заради флаг, изложен в тяхната съблекалня по повод мача от Световната купа на ФИФА Бразилия срещу Сърбия, изигран на 24 ноември“, се казва в изявление на ФИФА.

Косово, която е бивша югославска провинция с албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае. Мнозина агенти за руско влияние и петоколонници дават за пример именно Косово, оправдавайки агресията на Русия срещу Украйна, удобно пропускайки факта, че държавата-терорист Русия присъедини към своите територии четири области на независима Украйна, за разлика от Косово, чиято територия остава суверенна.

  Сподели
285